Снимка: БГНЕС
fallback

Омбудсманът Диана Ковачева сезира служебния министър-председател Гълъб Донев за необходимостта от спазване на законите относно прилагане на мерките за социално подпомагане на хората с ниски доходи при заплащане на водоснабдителните услуги. Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

По-рано проф. Диана Ковачева се обърна към служебните министри на финансите и труда и социалната политика за информация по области колко са гражданите, които през 2021 и 2022 г. са получили т. нар. "водни помощи" за питейно-битови нужди. Омбудсманът настоя да разбере за посочения период какви са реално размерите на изплатените социални помощи в лева и на колко лица са били дадени, включително какви са били основанията за отпускането им.

Повод за писмото на обществения защитник е драстичният скок на водата в цялата страна, както и зачестилите жалби до институцията на хора, които трудно плащат сметките си за нея и се оплакват заради отказ на регионалните дирекции "Социално подпомагане" да отпускат водни помощи.

Oще по темата
Отговор до момента Диана Ковачева е получила от служебния вицепремиер и социален министър Лазар Лазаров. Той посочва, че МТСП застъпва принципна позиция от 2004 г., че ЗСП осъществява необходимата социална защита, без да се налага въвеждането на специален вид помощ.

Законът е ясен и изразявам увереност, че ще предприемете необходимите действия за спазването му. Законодателят по недвусмислен начин, без възможност за избор, е регламентирал правото за получаване на конкретния вид помощ на определената група лица, пише Ковачева до служебния министър-председател.

Тя подчерта, че съгласно чл. 12, ал. 4 от ЗСП: Условията и редът за отпускането, изплащането, изменянето, спирането, възобновяването и прекратяването на социалните помощи се уреждат с правилника за прилагане на този закон с изключение на целевите помощи за отопление, които се уреждат с наредба на министъра на труда и социалната политика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 1 година

Поредната нищоправеща пуйка която е на държавна хранилка.с голяма заплата.Тази длъжност е излишна както и КТ,,Не подкрепа,,КНСБ,,тези хиени са винаги с управляващите а получават заплати на нашия гръб хрантутници

5

Анонимен

преди 1 година

Те нашите "социално слаби" водата не я тачат особено...а колкото им трябва, си я крадат.

4

Анонимен

преди 1 година

Социално слабите преимуществено са с екс суално силни и се множат за сметка на останалото в България население, което с всеки изминал ден остарява и намалява.

fallback