Снимка БГНЕС

Картината, която беше открита в България при операция на ГДБОП и гръцките служби, най-вероятно наистина е оригинал на американския художник Джаксън Полък. Това е установило първоначално изследване на платното, съобщиха днес от Софийската градска прокуратура.

Интересното е, че на гърба на произведението има послание до холивудската звезда Лорън Бакол. "На моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бакол. Честит рожден ден! 16 септември 1949", пише отзад на картината. Датата съвпада с рождения ден на холивудската актриса, която по онова време е изгряваща звезда на американския екран и съпруга на киноидола Хъмфри Богарт.

Освен посвещението, върху картината има и други знаци, които ще бъдат оповестени след като стане ясно кое е автентично, коментира говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

Към момента е установено, че стилът и техниката на творбата отговарят на стила на Джаксън Полък. Извършеният флуоресцентен анализ, който показва точния химичен състав на цветовете, показва, че използваните пигменти са сходни с пигментите, ползвани от Полък в други произведения.

Комисия от трима български експерти обаче уточнява, че това не е заключително доказателство за това дали творбата е оригинал. Те препоръчват да се направи анализ на свързвателя на боите, за което е необходимо вземането на проба. Картината не е била в каталозите на Полък.

По данни на БНТ произведението е от личната колекция на Николае Чаушеску.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase