Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация категорично се обяви за запазване на ДДС за ресторанти, кетъринг и фитнеси на 9% като трайна мярка. Държавата обаче обмисля връщането на 20% ДДС.

"Това ще рефлектира върху покачване на цените на нашите услуги. По-малко потребители ще искат да си позволят услугата. При нас покачването на горивата се отрази негативно, защото това са голям процент от нашите разходи. Ако тази ставка се върне на 20%, ще бъде нов удар за нашите потребители и за нас", каза председателят на контролния съвет на БХРА Радка Василева в студиото на "България сутрин".

Тя посочи пред Bulgaria ON AIR, че компенсациите са били моделирани така, че много от фирмите, работещи във фитнес сектора, не са успели да покрият условията. Имало е и забавяне на разглеждане на документите по вина на НАП през втората вълна на локдауна.

"Много колеги не успяха да получат компенсации, но те така или иначе не покриват нашите загуби, които бяха генерирани по време на локдауните. Все още усещаме ефекта от невъзможността на хората да посещават клубовете по време на Ковид. Все още не можем да си върнем нивата отпреди тези рестрикции", коментира Василева.

"Ние настояваме ставката да остане 9%, защото е необходимо държавата да разбере спецификата на нашия сектор. Той има голяма значение за общественото здраве. Забелязваме, че основно значение се отдава на големите сектори, които имат по-голям дял в БВП, разбираемо е от една страна. Но фитнес секторът не трябва да се оценява по обем, а по ползите за обществото", смята председателят на контролния съвет на БХРА.

Василева изтъкна, че са готови за диалог с държавата и обсъждане на предложените мерки от Министерството на финансите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase