fallback

Скокът на цените и инфлацията като цяло накараха все повече хора да обръщат по-стриктно внимание на харчовете си. Над 70% от европейците споделят притеснения за финансите си, а младите хора все повече обръщат внимание на това как планират личния си бюджет.

Младите хора са най-потърпевши от инфлацията, а основната причина е липсата на финансова грамотност, заяви председателят на Асоциацията за управление на вземанията в България - Райна Миткова в студиото на "България сутрин".

"Няма добри финансови навици, получава добра заплата и бърза да напазарува всички неща сега и веднага. Оказва се, че заплатата му е изчезнала и няма пари да довърши края на месеца", даде пример тя за зрителите на Bulgaria ON AIR.

"Виждайки чисто физически парите, може да направим връзка. В картата не ги виждаме. За младите хора парите са нещо виртуално. Обаче като ги извадиш от джоба, чисто психологически е по-трудно да напазаруваш", обясни Миткова.

Гостът добави, че младите хора опитват да подредят приоритетите си, а проста и работеща система е да си разпределяме разходите в пликове. Парите там не трябва да се смесват.

"Нарастващите цени ни накараха да се вгледаме как управляваме личните си финанси. За да постигнем същия стандарт на живот, е необходимо много по-добро планиране. Насочили сме се към това да видим къде отиват нашите пари през месеца и можем ли да направим някаква оптимизация", каза още Миткова.

Според нея липсата на финансова грамотност е причина номер 1 хората наистина да задлъжняват.

Вижте още в следващото видео

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Един от многото

преди 1 година

Глупостиииии

40

Joko

преди 1 година

Хич не ме е еня за т.н. млади. Глупаците да мр***т !

39

Анонимен

преди 1 година

До 38 , ти какво купи ? Или чакаш наготово да ти купят , щото така се правело ....

fallback