Снимка: БГНЕС

„Продажбата на хранителни стоки в търговските обекти – магазини, складове, будки и т.н. подлежи на контрол от съответния административен орган, в случая Българска агенция за безопасност на храните и нейните областни отделения. За да можете свободно да продавате храни, алкохол, захарни изделия, хранителни добавки и т.н., следва да сте получили съответното разрешително (удостоверение) от БАБХ.“

Такива са законовите изисквания, но в платформата на Helpbook.info често получаваме сигнали за системни нарушения от търговски обекти, които следва да бъдат проверени и евентуално санкционирани.

Сигнализираха ни за хранителен магазин в кв. Редута, в който се предлагат хранителни стоки със съмнително качество:

„Пред магазина на тротоара /не в хладилно съоръжение/ са сложени всякакви туршии, кисело зеле и т.н. Освен че се съхраняват и продават по престъпен начин, се произвеждат по същия. Има ли право въпросният магазин да прави в мазето под него всичките тези туршии и кой гарантира техният състав, начин на съхранение, годност /без етикети/ и т.н.? Може ли във въпросния магазин да се продават храни /сготвени, но не в хладилници или топли витрини, а във всякакви тенжерки, кутийки и т.н.? Трябва ли да е описано на всяка храна кога е сготвена, както и срока и на годност.  Ясно ли е какви продукти се влагат в ястията? Законно ли е в търговски обект да се използва домашен абсорбатор и да е присъединен към отдушната система на блока? Има ли изобщо право магазинът да приготвя супи, риба и яйца?“ (целият сигнал тук)

Подобно е положението и в друга хранителна верига, за което ни сигнализира наш потребител от Благоевград: „Пиша Ви с надежда да обърнете внимание на обектите на веригата бг маркет в Благоевград. Масово храните в тази верига се продават в този вид, в който съм ги изпратила на снимките. В кухните на два от обектите, намиращи се в квартал Еленово и на ул. Трети март 54 се готви със стоки с изтекъл срок на годност, кашкавала, сирене ,месо- мухлясало, миришещи на лошо. Детските храни се продават по същия начин- изтриване на срокове на годност и слагане на лепенки с нов срок.“ (целият сигнал тук)

В случай, че забележите около мястото, където живеете или преминавате нередности от всякакъв характер, можете да подадете сигнал в платформата на Helpbook.info. Ще е от полза да направите снимки и да отбележете точното местоположение или района на нарушението. Не се колебайте да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook.info. Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase