fallback

В последните години има засилен интерес към изучаването на източните езици - японски и китайски. Наши студенти ходят на специализации в тези страни и запознават местното население с българската култура и традиции.

Константин Киров е 3-и курс по "Японистика" и получава възможността да продължи обучението си в университет в Япония.

"Като студенти по японистика имаме най-различни въжможности да дойдем в Япония. Програма на МОН им позволява да избера университет в Япония", уточни Константин пред Bulgaria ON AIR.

Студентът получава специална покана в резиденцията на българския посланик в Токио, където представя  българската култура.

"В посолството на България в Токио трябваше да представям избрана от мен тема, аз избрах българското изкуство. Представих петима артисти", каза студентът.

И добави, че е трудна задачата да научиш японец на български народни танци, но се справил и с това предизвикателство. Научил ги на право хоро, ръченица. Японците схванали бързо, но бързо се и изморявали.
Япония отдавна е запозната с нашата култура и традиционни продукти.  

"България е най-известна с киселото си мляко, във всеки магазин има кисело мляко, на което пише "България". Приготвих таратор, който много им хареса", не крие радостта си Константин.

Много японци като Ами идват у нас на културен обмен, за да черпят от извора за нашата страна.

"Когато живях в България, много ми харесваха българската храна, културата, хората. Що се отнася до храната - най-много обичам киселото мляко и баницата. Обичам българите като хора. Всички бяха много мили и винаги, когато имах проблем, ми помагаха. Бих се радвала и на повече събития между двете страни", сподели Ами.

Константин има възможност да преподава английски език на малките деца в детските градини в Осака.

"По-трудно е да се социализираш с японци, защото те са доста срамежливи. Те няма да те заговорят, а ако ти ги заговориш - може да се стреснат", казва от личен опит Константин.

Младежът има амбициите в бъдеще да установи бизнес отношения между България и Япония. Желанието ме у да се занимава с академична дейност.

А Ами мечтае отново да дойде в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Бивш студент

преди 1 година

До 35 Данчо До Бивш студент 34 - Престани с твоите лъжи! През 1977 г. за да отидеш до Смолян, трябваше да имаш открит лист!!!. . . . . . Това, че ти лъжеш не ти дава правото да го пренасяш върху непознати хора! Не знам образователния ти ценз но Смолян и Япония са две различни неща. Да аз съм един от тези и не съм в България, но ми се живее отново там! От такива мнителни страдаме - мое лично заключение! Убеден съм, че отново ще избираш Борисов или ПП заради липсваща способност за мислене!

34

Марчето

преди 1 година

До До предният 20 - По Живково време нямаме патент за бялото сирене, защото сме много умни! Гърците платиха за патент за тяхното сирене "Фета", което в момента по цял свят е хиляди пъти по-популярно от нашето бяло сирене! Що се касае до киселото мляко - произвежда се по цял свят (Афганистан, Пакистан, Индия, и пр.) не по българска рецепта! В много страни не са свикнали с вкуса му, затова го подслаждат с плодове. Пише се: Лактобацилус булгарикус!!! Със "С" накрая!

33

Пешо

преди 1 година

Че то това сегашното кисело мляко - кисело мляко ли е . Едно време какво кисело мляко имаше - с нож да го режеш , па вкусно - идеалното мезе за водка. Ама няма вече кой да гледа животни, всички искат АЙ Ти специалисти да стават , никой не ще да е овчар. Какво разбирате вие от хубаво кисело мляко , малиии....да ви съжали човек

fallback