Снимка: Pixabay

През последните 20 години хората с наднормено тегло са станали два пъти повече. Сред основните причини са заседналият начин на живот и приемането на висококалорични храни, а пандемията от коронавируса e влошила допълнително общата картина.

"По принцип затлъстяването се определя "грубо", по стандарти на СЗО, като синдром на прекомерно отлагане на мастна тъкан, което неблагоприятно уврежда здравето. Не всеки килограм отгоре е заболяване. Но когато минем определена норма, говорим вече за повишаване на риска. Защото не говорим за естетически вид, а за повишаване на здравния риск и това ни кара да приемаме затлъстяването като заболяване", казва в интервю за БНР ендокринологът, д-р Наталия Темелкова.

Затлъстяването е резултат от нарушено равновесие между енергийния внос чрез храната и енергоразхода на индивида. Честа причина за това състояние на прием на повече от необходимата за основната обмяна и за двигателната активност енергия.

Според д-р Темелкова първата степен за затлъстяване се определя, когато индексът на телесната маса е над 30-35, а втората степен варира при стойности между 35 и 40.

Наднорменото тегло увеличава вероятността от появата на различни заболявания, сърдечно-съдови, диабет тип 2, мастни нарушения, обструктивна сънна апнея, някои видове рак, остеоартрит и астма. В допълнение ставите доста трудно понасят излишните килограми.

"Над 88 см обиколка на талията при жените и над 102 см за мъжете са вече състояния, които насочват към един по-голям риск“, допълва д-р Темелкова.

Процесът е многофакторен и трябва да се следи, първо, дали няма някакви ендокринни нарушения, но те по-често са следствие от затлъстяването, а не са причина.

"Жените моделират храненето на едно дете още от най-ранна възраст. С изкушенията, които съвременният свят предлага, храненето не е на най-високото ниво“, посочва еднокринологът.

В България се консумира много алкохол, обездвижването, сладките храни и тези с бързо усвояване, оказват отрицателно въздействие върху човешкия организъм и водят до затлъстяване. 

"Необходимо е да има правилна диагностика, че човекът няма друго заболяване и след това да има една балансирана дългосрочна и изпълнима програма как да се храним, как да се движим и разбира се, на кой етап да се включат медикаменти, защото хората много се страхуват от медикаменти“, споделя д-р Темелкова.
През последните месеци на мода е отслабване с препарат за диабет. Това е изключително опасно и рисковано. Има много по-здравословни и естествени начини да загубите част от теглото си.

"Свалянето на 10 кг е едно, а свалянето на 40 кг е съвсем друго. Когато видим, че тръгваме в неправилната посока, да се опитаме да повлияем на това ниво. Освен това общата медицинска препоръка е да се намали калоражът на храната, а не да се промяна вътре съотношението белтъчини и въглехидрати, защото това на различни етапи от живота уврежда други неща. Пикочната киселина е част от т.нар. "метаболитен синдром", пояснява д-р Темелкова.
Тя подчертава, че свалянето на килограми, трябва да бъде от 1 кг до 1,5 кг на седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase