"Проблемът с нелегалната миграция няма да се реши с гонитби по пътищата на България или видими постове. Оперативната работа в този случай е много по-важна. Трябва да се направи сериозен анализ какви са санкциите за трафик. Практиката показа, че голяма част от хората, които се занимават с този тип дейност, са многократно осъждани. Трябва да се мине към по-крайни мерки на наказателната репресия - ограничаване не възможността да се извършват други престъпления", заяви бившият вътрешен министър Михаил Миков в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му трафикът на мигранти е не само бизнес, но и "отзвук от геополитическата тектоника в региона, израз на политиката на Европейския съюз".

"Затварянето на границите не е решение, изграждането на огради също не дава резултат", отбеляза той.

Според госта мигрантският натиск в момента е огромен, но "обещанията за Шенген и европейска солидарност се оказаха единствено приказки". "Армията ни е в такова състояние, че едва ли може да се запуши цялата граница", допълни Миков пред Bulgaria ON AIR.

Бившият вътрешен министър е на мнение, че у нас институциите са във война.

"Винаги е имало война между МВР и прокуратурата, но в момента е ядрена. Може би битката с Гешев, която вече омръзна на хората, е в дъното на всичко", смята Миков.

Той се надява двете институции да работят в синхрон във връзка с подготовката на честни избори.

"Предизборната програма на БСП ми изглежда мъка, защото е тривиална, няма да даде енергия за гласуване на българските граждани", обобщи бившият лидер на БСП.

Вижте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase