Необходимо е разработването на единна информационна система, която да обслужва и координира целия поток на бежанци в България и то не само за тези от Украйна. Това е един от изводите от изследване, проведено от Националната пациентска организация за достъпа до здравеопазване на украинските бежанци у нас.

Идеята е, че по този начин ще може да се управлява цялата информация за постоянно пребиваващите на територията на България хора, дали имат личен лекар, какъв е статусът им и друга подобна информация.

Като цяло бежанците от Украйна имат осигурен достъп до здравеопазване в България и са доволни от него. Качеството на получената медицинска помощ се оценява високо. Налице са обаче редица административни трудности и неуредици, които затрудняват получаването на здравна помощ.

Близо 80 на сто от украинците не са запознати с процедурата по избор на общопрактикуващ лекар, а на над 60% се е налагало да заплащат за прегледи, става ясно още от изследването.

Темата коментира в предаването "Директно" на телевизия Bulgaria ON AIR Мартин Грънчаров, правен съветник към Националната пациентска организация.

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase