Снимка: БГНЕС
fallback

61.7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване, показват данни на Световната здравна организация (СЗО). 58.67% е делът на хората в Европа, които са с наднормено тегло, а в ЕС - 59.35%.

Данните бяха представени в пресклуба на БТА на пресконференция по повод Световния ден за борба със затлъстяването, която даде начало на кампанията "Нека да говорим за затлъстяването". Организатор е Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Доц. д-р Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация за България, посочи, че младите българи са най-пушещите в Европа - на първо място.

Ясна е връзката между наднорменото тегло и артериалната хипертония, потвърди проф. Арман Постаджиян, председател на Българската лига по хипертония. И добави, че без активна профилактика затлъстяването няма как адекватно да бъде контролирано.

За това, че профилактиката в детска възраст е най-важна говори и доц. д-р Светослав Ханджиев, почетен председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Той разказа, че според едно от проучванията в областта, децата в България се хранят с плодове и се нареждат сред първите европейски държави по този показател. Българчетата обаче са най-обездвижени, отбеляза Ханджиев. Той подчерта, че за да се избегне проблем при децата, е важно жените да се хранят здравословно и да не наддават повече от 15 кг в периода на бременност.

Доц. д-р Околийски обобщи, че най-рискови са високият прием на захар, на полуфабрикати, снаксове, наред с ниската физическа активност. Приемът на големи количества сол също не се препоръчва.

Той обърна внимание, че често се подценява вредата от бирата.

По отношение на затлъстяването е изготвена стратегия на СЗО. Очакванията са обаче, че целият регион и другите страни-членки няма да постигнат целите за устойчиво развитие, които предлагат да се намали употребата на сол и да се задържи теглото на децата.

20% от страните имат добри практики, в България има шанс чрез интервенции. Предложениятга са да не се слага захар в детските пюрета, да има здравословна композиция на хляба, както и да се следи затлъстяването при възрастни.

Данните показват, че около 7-годишна възраст децата започват да имат проблем с теглото.


Доц. д-р Светослав Ханджиев, почетен председател на сдружението, съобщи, че на 7-10 септември в Албена ще се състои 32-и Конгрес срещу детско затлъстяване.

Иначе в България се консумират най-много плодове в Европа след Португалия, но българчетата са най-обездвижени и изкарват най-много време пред екрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

93

Мдаа

преди 1 година

До Анонимен @Не са важни крачките, а ТЕМПОТО

92

Анонимен

преди 1 година

Значи сме изпълнили американската мечта.

91

Филибареца

преди 1 година

Попитайте кмета или заместник кмета на Пловдив,колко масови спортни събития са организирани за последните 10 години.Тези хора са криминали,и мястото им е в Диарбекир да чукат камъни.

fallback