Снимка: БГНЕС

Васил Левски успя да обедини българите не само приживе, а и 150 години след смъртта си, заяви служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев по време на възпоменателната церемония в Карлово по случай 150 години от гибелта на Апостола на свободата.

По думите му Васил Левски е оставил трайна следа в историята и е национален герой, превърнал се в символ на борбите за освобождението на България.

"Човек, който остави диря, достойна за подражание, достойна за уважение, диря, която не угасва, а напротив – става все по-ярка и все повече ни приканя да я следваме", посочи министърът, цитиран от БТА.

"Левски остана във времето, Левски изпълни дълга си, остава всеки от нас да направи същото, а времената, в които живеем – начинът е само един – дела трябват, а не думи", допълни министърът.

Общ преглед

"Питам се може ли държава, която е родила такъв герой, да няма своето бъдеще – не може", заяви Демерджиев. С отдадеността си на делото и безкористното си поведение и действия в името на народа и държавата си Левски остави пример, който ни прави длъжници, допълни той.

"За съжаление ние като народ не можахме да опазим живота на Апостола, но сме длъжни да опазим заветите му и сме длъжни да изпълним заветите му. Дали успяваме да правим това днес? Аз мисля, че не", каза Иван Демерджиев. Според него днес смелостта е дефицит.

По думите му по този начин не можем да бъдем достойни за паметта на Апостола на свободата. Трябва промяна и ние сме длъжни да намерим пътя за тази промяна и да върнем този дълг или поне част от него, каза още Иван Демерджиев.

Според него днешният ден е повод, освен за тъга, и за гордост.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase