Повече от седмица след разрушителние трусове в Турция, земетресение с магнитуд 5,7 по скалата на Рихтер разтърси Румъния. То беше усетено и у нас, както и в Сърбия.

"Земетресението беше усетено най-силно в Монтана, Враца и Видин с интензивност от 4-5-а степен. Беше усетено и в София, има данни за град Сливен и други градове в страната. След земетресението се наблюдават около 13 вторични труса. Нито един от тях не е усетен на територията на България", заяви сеизмологът доц. Пламена Райкова в "България сутрин".

Още по темата
Тя бе категорична, че за директна връзка между земетресенията в Турция и Сирия и това в Румъния не може да се говори. "Това, което наблюдавахме през последните три дни в Румъния си е поредица от земетресения. Най-силното беше това от вчера с магнитуд 5,7", коментира специалистът.

Пред Bulgaria ON AIR тя обясни, че всяка страна си има своя сеизмична активност.

"За момента територията на страната е слабо активна по отношение на сеизмичността. През изминалата година са наблюдавани около 40 земетресения с магнитуд над 3,2. Ние сме сеизмичен район, в който в момента има сеизмично спокойствие", поясни доц. Райкова.

"За момента на територията на страната не са наблюдавани и регистрирани осезаеми за хората земетресения", каза още доц. Райкова.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase