Снимка: БГНЕС

"Най-много рискове поемаха кучетата. Колегите си позволяваха да ги изпращат на места, където има риск от пропадане, но всичко беше в името на живота", това заяви ръководителят на българските спасителни екипи в Турция Красен Георгиев в студиото на NOVA.

Директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев увери, че екипът е добре.

"Още не ги е пуснал адреналинът, но всички са здрави. Кучетата също са добре", каза той.

"Имам бегъл опит с такова земетресение. Преди години преживях земетресението в Непал, но дори там апокалипситът не беше толкова голям, колкото това, което видяхме в Антакия преди няколко дни", коментира Георгиев.

Нешев каза, че психолози ще работят с екипа български спасители, които се завърнаха от Турция в събота.

"Това е като да се върнеш от война. Няма как да не остави следа върху човека, въпреки че колегите са железни", сподели той.

"Най-голямата радост беше, когато разбрахме, че има жива жена, която предстои да бъде извадена. Кучетата маркираха и потвърдиха. Някои от хората, които работиха в сградата казаха, че чуват човешко дишане. Продължиха да работят, а ние помагахме с каквото можем. Дойде моментът на ваденето на жената и това беше моментът на истинската и неподправена радост. Местните хора и спасителите започнаха да се прегръщат", разказа ръководителят на българските спасители.

"Най-силното при кучетата е обонянието им. Ние разчитаме на тях основно за този им нюх, но те усещат и живота", каза Емил Нешев.

Ръководителят на екипа ни в Турция разказа, че те са били подготвени със собствен траспорт, храна и вода.

"Спяхме на палатки, имаше организирани лагери за спасителните екипи. Те бяха на удобно място, където бяхме близо до сградите, в които се издирваха хора", каза още Георгиев.

"Хората непрекъснато идваха и ни носеха храна и вода. Пътувайки по магистралата колите ни изпреварваха и ни махаха, бипкаха", разказа той.

"Понякога трябва да вложиш много ресурси, но всичко това си заслужава, за да спасиш дори и един човешки живот. Гониш времето и всичко е борба с времето", допълни Емил Нешев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase