Кампания на платформата "Гората.бг" за момента е събрала над 340 000 лв. за предоставяне на помощ за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия, като част от даренията вече са изпратени.

"С нас се свързаха много добри хора, всеки иска да помогне и предостави материали, които има - топли одеяла, дрехи или храна. Ще използваме събраните средства максимално ефективно - ще закупуваме само най-необходимите неща на максимално добри цени", заяви Никола Рахнев от платформата "Гората.бг" пред Bulgaria ON AIR.

По думите му даренията ще отидат и за двете пострадали държави, а целта е да бъдат разделени приблизително еднакво.

"Предстои ни изпращане на помощи до Сирия, работим с две местни организации, които се справят със спецификите на ограниченията и 12-годишната война и опасността от кражби и присвояване на даренията", отбеляза той.

Рахнев подчерта, че поддържат връзка с хора, които са на терен, за да разберат от какво се нуждаят пострадалите.

"За Турция даряваме предимно топли дрехи, одеяла, постелки и палатки, тъй като имаме стотици хиляди хора, които са извън домовете си. На улицата температурите са много ниски", заяви Рахнев.

"Другият приоритет е храната, тъй като има сериозен недостиг. Ще доставим още хигиенни материали, дезинфектанти и лекарства", коментира събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase