fallback

Продължава да расте броят на жертвите от силното земетресение в Турция. Продължава и вълната от вторични трусове след основното земетресение от 7,8 по скалата на Рихтер. Има ли сеизмична опасност за България след труса в Турция?

"Отчетени са вторични трусове, но с намаляваща интензивност - магнитуд между 4 и 4,5 по скалата на Рихтер. За територията на Сирия също има отчетени земетресения, но и при тях интензивността е била по-ниска. Причината за тях е натрупването на енергия в земната кора. Когато се натрупа много напрежение, се преминава дадена граница - земните пластове в резона се разместват и се отделя енергия. Случилото се в Турция трябва да е сигнал за всички нас, които сме далеч от епицентъра, че трябва непрекъснато да се работи върху определянето на сеизмичния риск", заяви сеизмологът доц. Димитър Стефанов от Института по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките (БАН) в ефира на "България сутрин".

Oще по темата
По думите му периодичните земетресения са нещо напълно нормално, хората обаче трябва да бъдат достатъчно добре подготвени за реакция и потенциалните щети да се намалят до минимум.

"Дори в най-новите норми за строителство в сеизмични райони се допуска известен процент на промени. В противен случай, ако се иска 100% от сградите да издържат на подобни явления, това ще оскъпи строителството", поясни той.

"Определено няма връзка между земетресението във Вранча и това в Турция и Сирия. То си има собствена история - източникът Вранча е уникален, има решаващо влияние за Североизточна България", обясни експертът.

Пред Bulgaria ON AIR сеизмологът подчерта, че "вторичните трусове в района на Турция може да продължат повече от година". След месец те ще бъдат с такава интензивност , че няма да имат практическо значение.

"Не бива да подценяваме сеизмичната опасност у нас. Цялата територия на страната лежи в сеизмичен район. Важно е да се работи по сеизмичната култура на населението - хората да знаят какво е земетресение и как да действат при такова", настоя доц. Стефанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

fact

преди 1 година

цените на надвижимите имоти в България тръгнаха ли нодолу?Това ше покаже дали се чака бедствие и тук.

58

Той

преди 1 година

"Има ли сеизмична опасност за България след трусовете в Турция?"...и единственото изречение в тази връзка, в цялата статия, е че територията на страната ни лежи в сеизмичен район....ГОЛЕМИ СТЕ...

57

Анонимен

преди 1 година

Ако четете още от миналата година има публикувани предупреждения за силно земетресение в Турция. Казват за по- силно там да се случи - 9.5 с цунами.Измир. Също и за Пакистан има предупреждение за 2023.

fallback