Снимка: Bulgaria ON AIR

Миналата седмица ви съобщихме, че според приета директива на ЕС, в различни хранителни продукти вече може да се използва прах от смлени насекоми.

"Нямаме информация да има продукти с насекоми на българския пазар. Ако има вложени, те трябва да бъдат обявени на етикета", заяви д-р Иван Генчев от БАБХ в студиото на "България сутрин".

По негови думи вида на насекомото се изписва в състава с латинското му наименование. На етикета задължително се изписва и в какъв вид е вложено - замразен, изсушен или прахообразен.

Още по темата


"Европейското законодателство индивидуално позволява разрешаването на нова храна. Когато тя се публикува в списъка на Европейската комисия, тогава има част, която се изписва задължително в кои храни може да бъде влагана. Може да бъде влагана произволно в производителите, които са изрично упоменати", обясни той пред Bulgaria ON AIR, като допълни, че тепърва прохождат производителите на насекоми като източник на протеини.

На въпрос дали производителят трябва да иска разрешение, ако иска да влага прах в насекоми, директорът на дирекция "Контрол на фуражите и страничните животински продукти" отговори, че е нужна регистрация, ако производството е специфично.

Миналата седмица проверка показа, че брашно от щурци вече се е появило по рафтовете на супермаркетите в Румъния. Цената за сто грама е 96,25 леи (38,34 лева), тоест 962,5 леи (383,5) струва един килограм.

Д-р Генчев обясни, че ако е свободна търговия от ЕС, не можем да я спрем като държава членка, разпространението е същото като в България.

"Ако е от трети страни, трябва продуктите да бъдат одобрени от ЕК и подлежат на строг граничен контрол. У нас каквито са изискванията за производителите на конвенционални храни, същите са и за новите храни", обясни той.

"Регистрите, които създава Агенцията по безопасност на храните, са по спецификация на Европейската комисия и там се включват предприятията съгласно тази спецификация. На този етап няма изискване за отделен регистър за тези, които влагат или не влагат. Производителят трябва да гарантира на потребителя, че това, което е вложил, го е обявил на етикета. В противен случай ще претърпи санкции, съгласно законодателството", коментира още директорът на дирекция Контрол на фуражите и страничните животински продукти.

По негови думи потребителят трябва информирано да може да закупи храната, която е избрал и да не бъде подведен.

Коментари Напиши коментар

81

Анонимен

преди 1 месец

За да се подобри климата на планетата ЕС обмисля да разреши влагане на храна втора употреба на прах в храните. Така няма да има нужда и от пречиствателни станции.

80

Хихи

преди 1 месец

Защо, ще информират за насекоми в храната на латински език а не на български- за да не може да го разбере всеки ли???

79

Хич не питай..

преди 1 месец

Като нямаш месо---ше ядеш на квото ти внесат от Канада ко пиленцата на партийните другари от ПП и БКП/ДС!