Снимка: БГНЕС
fallback

Възможно е поскъпване на застраховката "Гражданската отговорност" заради предложения за промени в Кодекса за застраховане, казват от застрахователния бранш.

"Засегнати ще бъдат над 3 млн. потребители. Превозвачи също ще увеличат цените на услугите. Това ще рефлектира върху цените на всяка една стока. Застраховката „Гражданската отговорност“ може да стане 600 лева, а за превозвачите - по-драстични суми". Това коментира пред bTV адвокат на Съюза за стопанска инициатива Ирина Абаджиева.

Тя уточни, че повишаването ще се дължи на по-голям риск, който ще бъде заложен в законодателството.

"Това, което е внесено от Министерството на финансите, предвижда Българското национално бюро да плаща автоматично всяка една претенция, която идва от чуждо бюро, по щета, която не е доказана. Браншът иска доказателство, че е платено на увреденото лице", добави Абаджиева.

Според Министерството на финансите промяната в законодателството е необходима за влизането на България в еврозоната, но от Съюза за стопанска инициатива не са съгласни с това твърдение.

"Това, което ни сме се договорили за влизане в еврозоната, е да направим промени, с които да гарантираме правилното функциониране на системата "Зелена карта", допълни адвокатът.

След като няколко различни партии внесоха текст с едни и същи мотиви тя е категорична, че с тях не са водени лобистки разговори.

"Това е текстът, внесен от Националното бюро и Асоциацията на българските застрахователи. Политическите партии подкрепят това, което бизнесът казва, че е необходимо, за да се защитят интересите на българските граждани", уточни Ирина Абаджиева.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

280

Анонимен

преди 1 година

и погледнете в началото на видеото за кои партии не е проблем да ни бръкне в джоба още по дълбоко - ПП и ДБ

279

Анонимен

преди 1 година

Да се плаща за недоказани щети? Това някой луд го е мислил. Или по-скоро някой крадец който иска да източва парите.

278

Анонимен

преди 1 година

НС да се разпуска веднага, то се видя, че те за народа нищо няма да гласуват, ами поне да ги спрем да гласуват за себе си. Никакво гласуване на изборите, няма да се обвинявам за действията на депутатите. Дори вече имам чувството, че ще си умра от кеф ако ДПС е първа политическа сила. То е ясно, че нищо не могат да направят, обаче искам целият свят да види носовете на останалите.

fallback