Снимка: БГНЕС

Омбудсманът алармира за множество постъпили жалби от граждани, търсещи съдействие срещу предстоящо индексиране на цените на мобилните оператори. Тя сезира Комисията за защита на потребителите (КЗП) и изпълнителните директори на "Йеттел България" ЕАД Джейсън Конг и на БТК ЕАД ("Виваком България" ЕАД) Николай Андреев, съобщават от пресцентъра на обществения защитник.

Диана Ковачева подчерта, че поради високата инфлация и намалената покупателната способност на хората обявеното повишаване на цените на услугите е неприемливо. Тя посочва, че индексацията при "Йеттел България" ЕАД то е с 15,4%, съгласно средногодишния индекс на Националния статистически институт (НСИ), а при "Виваком България" ЕАД с до 2 лв. за услуга.

В писмо до председателя на КЗП омбудсманът поиска проверка дали посочените мобилни оператори упражняват нелоялна търговска практика по смисъла на Закона за защита на потребителите.

Още по темата
Според Ковачева б тези времена на тежка финансова криза, нестабилност в политическата обстановка в страната и напрежението у всички граждани на България, не е нужно да се поставят под допълнителен стрес потребителите на телекомуникационните услуги.

Омбудсманът е категоричен, че повишаването на цените на услугите на мобилните оператори е недопустимо при положение, че разходите на дружествата не са ценообразуващи. Диана Ковачева настоява ръководствата и на двата оператора да преразгледат решенията си и да не прилагат индексирането на цените на мобилните услуги, които предоставят.

Припомняме, че още в края на миналата година омбудсманът призова телефонните оператори да не вдигат месечните такси на потребителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase