Снимка: Bulgaria ON AIR

Българите смятат, че идеалният брой на децата е две. Това е основният извод от проучване на Националния статистически институт (НСИ), направено по време на преброяването.

Репродуктивният идеал на българина е за две деца. През последните 10 години обаче се наблюдава промяна в положителна посока. Изследванията на НСИ показват, че около 63% имат представа за репродуктивен идеал две деца. През 2011 г. този процент е бил 73. Намаля представата за две деца и увеличаването им на три. Намаляват и българите, които биха желали да имат само едно дете. Това заяви доц. Александра Равначка от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

По думите ѝ тенденцията българките да искат да имат деца на 27 години и половина продължава от повече от 10 години.

"Увеличава се средната възраст на българката при раждане на първо дете. Това се дължи на много фактори, сред които социално-икономическата среда, психологически фактор и стремежите за по-високо образование и професионална реализация", отбеляза тя.

По думите на Диана Лазарова, която има 6 деца, главната бариера пред раждането на повече деца е притеснението, че хората ще бъдат приравнени към малцинствените групи. "Мит е, че децата са свързани с парите", посочи тя.

Доц. Равначка смята, че степента на влияние на местообитанието върху репродуктивното поведение е ниска.

"От една страна, отглеждането на деца е по-лесно заради повечето възможности. В по-малките градове не се предлагат толкова възможности по отношение на социалната и културната инфраструктура, но са по-спокойни", коментира гостът пред Bulgaria ON AIR.

По нейно мнение "държавната политика не осигуря необходимите стимули за отглеждането на повече деца". "Икономическият фактор може да бъде определен като основен за планирането и отглеждането на деца"
 
Доц. Равначка каза още, че "раждаемостта в България е ниска, но не прекалено - 8,5 промила", а проблемът с намаляването на населението се дължи на високата смъртност и застаряването на населението

"През последните 20 години се наблюдава неблагоприятна тенденция, свързана със задълбочаването на репродуктивните здравословни проблеми на българите", обобщи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase