Снимка: Bulgaria ON AIR

Първата българка, участвала на шест олимпиади иполучила званието „генерал-майор“ –  състезателката по спортна стрелба, Нонка Матова, ще бъде специален гост в рубриката „Златните“ на сутрешния блок „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR този петък, 13 януари, от 07:00 часа.

Спортната кариера на Нонка Матова е една от най-дългите за български спортисти. Тя участва на цели шест Олимпийски игри и става първият български спортист, взел участие на шест Олимпиади - Монреал 1976 г., Москва 1980 г., Сеул 1988 г., Барселона 1992 г., Атланта 1996 г. и Сидни 2000 г. След нея още четирима български спортисти участват на шест Олимпиади - Таню Киряков, Мария Гроздева, Евгения Раданова и Йордан Йовчев.

Генерал – майорът поставя 11 световни, два от които за мъже, и 28 европейски, отново включващи мъжки категории, рекорда в стрелба с пушка. Матова е многократен балкански и републикански рекордьор на пушка и печели над 600 медала от спортни състезания, като 76 от тях са от европейски първенства и 16 от световни първенства. Тя получава приза за най-точен стрелец на Балканския полуостров и награда за най-точен стрелец в света през 1985 г.

За шампионския характер, най-точния изстрел в кариерата ѝ и надеждите в стрелбата – зрителите ще научат в разговора с Нонка Матоватози петък, 13 януари, от 07:00 часа, в рубриката „Златните“ на сутрешния блок „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase