Общ преглед

Стотици мъже скочиха в реки, шадравани и в морето, за да спасят кръста на днешния празник Богоявление в цялата страна.

Близо 100 души скочиха във Варна за кръста, който Варненският и Великопреславски митрополит Йоан хвърли в морето. Пръв до свещения символ стигна 31-годишният моряк Анжел Димитров. Той уточни, че хваща кръста за седми път. Димитров пожела на всички българи здраве, късмет и Господ да им помага във всичко.

За здраве в 9-градусовата вода се потопиха и две дами. Най-младият участник в надпреварата за кръста бе Цветослав Бакалов на 10 години, съобщава БТА.

В Бургас 17-годишният Андрей Георгиев извади кръста от морето. При слънчево време и температура на морската вода 10 градуса в традицията тази година се включиха 62-ма участника. Най-възрастният сред тях бе на 70 години, а най-младият - на 16 години.

Андрей Георгиев е ученик на Профилирана гимназия за чужди езици "Васил Левски" в Бургас. Той сподели, че тренира водна топка в отбора на "Арена Армеец" в морския град.

Веднага, след като излезе от морето, той заяви, че не може да опише с думи вълнението. Сподели още, че за втора година участва в хващане на кръста и си пожела здраве.

В Русе 28-годишният Валентин Цветков извади кръста на Богоявление, хвърлен във водите на река Дунав от Русенския митрополит Наум. Общо 11 души се включиха в ритуала на Йордановден. Те бяха на възраст между 18 и 51 години.

Валентин Цветков хваща кръста за първи път в Русе.

"За трети път скачам за кръста. Искам да благодаря на Господ, че избра мен, на съпругата ми, че ме подкрепя винаги, както и на брат ми Теодор Цветков, защото ме научи преди няколко години, че с вяра можеш да постигнеш всичко", каза Цветков, който работи в сферата на IT-индустрията.

Той пожела на всички да бъдат много по-уединени.

40-годишният старозагорец Руслан Мирчев спаси кръста от водите на езерото в парк "Йордан Капсамунов". В ритуала участва за трети път, но за първи успява да спаси символа на християнската вяра по време на Богоявление. Мирчев е пожарникар в РСПБЗН – Опан. "Да сме здрави, това е най-важното", сподели минути след ритуала Руслан, който скочи днес във водата заедно със своите племенници на 16 и 17 години.

Над 30 смели млади мъже се хвърлиха за кръста, след благословията на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. Родолюбците извиха мъжко хоро, а най-малкият участник в него бе Тихомир, който седна върху раменете на своя вуйчо.

Шестима мераклии пък скочиха за спасяването на Богоявленския кръст в Търговище. Пръв до него във водите на градския шадраван стигна Ваньо Василев. Младият мъж е родом от Търговище, но живее и работи в столицата.

В Монтана пък в спасяването на кръста се включи и осемгодишно момче. Малкият Андрей бе сред 23-мата смелчаци, скочили във водите на езерото „Монтанезиум“ в Монтана след Богоявленския кръст, хвърлен от протосингела на Видинската митрополия архимандрит Антим. Малкото момче бе редом до баща си, който носи същото име и също скочи в студената вода.

Пръв до кръста в Монтана стигна 21-годишният Мартин Миланов, който е спортист и тренира любителски кикбокс, футбол, волейбол и баскетбол, а работи като монтьор на панели в соларни паркове. Мартин скача за четвърти път за кръста и за трети път стига пръв до него, съобщава БТА.

17-годишен младеж от Благоевград пък извади Богоявленския кръст от водите на река Благоевградска Бистрица.  Тази година около 30 мъже влязоха във водите на реката, за да участват в ритуала по спасяване на Богоявленския кръст.

Младежът разказа, че от дете е искал да участва в Богоявленския ритуал, имал е силна мотивация и тази година за пръв път осъществява тази своя мечта. Още с първото влизане във водите на Благоевградска Бистрица на Богоявление той успя да извади кръста.

Младежът беше посрещнат от събралите се край реката стотици хора и пожела на всички да бъдат живи и здрави, а догодина да има още повече мъже във водите на реката.

22-годишен извади кръста в Кюстендил. Мирослав Хаджийски пожела на своите съграждани да са живи и здрави и да имат успешна година.

С тържествена света литургия в средновековния манастирски комплекс "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали започна честването на Йордановден в родопския град. За поредна година в града пристигна пловдивският митрополит Николай, който отслужи водосвет на бойните знамена на военното формирование от съвместното командване за специални операции от Пловдив.

Митрополитът хвърли кръста първо във водите на река Арда, а в ритуала се включиха 36 мъже и младежи на възраст над 14 години. Пръв до него достигна 29-годишният Петър Георгиев от Кърджали, който за първи път скача за кръста.

За поредна година Богоявленски ритуал бе организиран и за деца до 14 години. В басейн с топла вода скочиха също над 30 деца, но пръв до кръста достигна 13-годишният Антоан Христов, който си пожела здраве и си обеща, че догодина ще се включи в ритуала за големите.

Осемнадесетгодишният Жоро Жеков извади богоявленския кръст от водите на Дунав край Силистра. Младежът каза за БТА, че скача за кръста за първи път. От няколко години имал желание да го направи, но изчакал да навърши пълнолетие.

Десетки казанлъчани се събраха край Старата река за традиционния Богоявленски ритуал. На събитието присъства кметът на града Галина Стоянова, заместник-кметове и представители на Общинския съвет и на местната администрация.

Тази година във водите на реката за спасяването на Богоявленския кръст влязоха 35 -ма мъже от Града на розите. Повечето от тях вземат участие в ритуала за поредна година, а за някои това е 24-ти път. Най-бърз от всички беше 34- годишният Димитър Кацаров. Той пожела на всички жители на града здраве, благоденствие и успех през годината. След спасяването на кръста всички участници се хванаха на Богоявленско хоро в студените води на реката.

56-годишният Павел Йорданов спаси богоявленския кръст, хвърлен във водите на р. Джерман в Дупница по обяд днес. Щастливецът, който е железничар, пожела здраве.

В Пазарджик кръста на Богоявление улови 16-годишният Трендафил Куманов.

Това се случи, след като отец Боян от храма „Успение Богородично“ отслужи тържествен водосвет, предаде БНР. Във водите на река Марица скочиха над 50 млади мъже.

Трендафил е ученик в Професионалната гимназия по механо- и електротехника.

Той обясни, че скача за кръста за трети път, но го е хванал за първи път.

Младото момче си пожела да е жив и здрав, тъй като – по думите му, другото се печели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар