fallback

Над 1 милиард лева са транзакциите, отчетени в седмицата преди празниците. Данните на оператора за безкасови плащания показват, че от 19 до 25 декември за покупки са похарчени почти половин милиард лева. Това е с над 27% повече в сравнение със същата седмица на 2021 година. От банкомати са изтеглени 538 милиона лева, което е с 18% повече спрямо същия период на 2021 г, съобщи Bulgaria ON AIR.

Пресиян е прекарал празниците в семейна обстановка, без да прави излишни разходи, но въпреки това е похарчил повече отколкото миналата година.
Oще по темата


"100% съм похарчил повече. Просто поскъпването се вижда с всяко едно ходене до магазина", коментира Пресиян.

Най-много харчим за трапезата - в хранителните магазини или в ресторанти. Не са малко обаче и парите, дадени за пътувания и почивки.

"Виждаме, че бяха пълни заведенията по Нова година, къщи за гости, Велинград не чух да е празен, т.е. хората явно имат спестявания", заяви Деян Василев от Асоциацията на кредитните посредници в България.

След празничния декември обаче идва януари, който е тежък, особено за хората с по-ниски доходи.

"В началото на годината следва едно отрезвяване, затягане на коланите. Препоръчвам на хората много добре да балансират бюджета. Ненужните разходи да ги намалят", посъветва Деян Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 1 година

Ама нека сметнем, какво можеше да се купи с 1 млрд. миналата година и какво сега. При 40 стотинки яйце сега ...

18

Анонимен

преди 1 година

Само на пост и молитва бъдете и стотинка не хабете и парите си в джобовете им пуснете, консуматори такива!

17

Анонимен

преди 1 година

Българинът похарчи много защото го ограбихте с цени по високи от колкото в Англия, Франция, Германия. Нормално е да е похарчил повече като инфлацията е над 50% до 200%. Хубаво, че се махнах преди години от мизерната България. Не искам и да чувам за нея.

fallback