Снимка: БГНЕС

И тази година остава проблемът с мигрантите, както и редица други съпътстващи грижи, които страната ни все още решава в крачка. Прогнозите за потока от бежанци засега са пестеливи.

"Много се изговори по тази тема. Миграционният натиск върви на вълни. Зависим е от вътрешнополитическите процеси на всяка една от държавите - източник на миграция и същевременно се влияе и от метеорологичните условия. През летните сезони миграционният натиск се увеличава, зимата намалява", каза правният консултант по миграционни въпроси Иван Шаренков в студиото на предаването "Директно".

Според него, ако процесите в страните, които са източник на миграция, се запазят, може да се очаква увеличение на интензитета на нелегални преминавания през границата.

"Българското общество, както и обществата в ЕС, се научиха, че тези хора, които търсят международна закрила на територията на България, са бягащи от тежки проблеми. Тези, които търсят по-добро икономическо реализиране и социални удобства, също имат своята силна мотивация. И двете групи намериха по-позитивно отношение на българското общество", коментира гостът на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че бежанците, потърсили международна закрила, още в процеса на предоставяне на статут започват да работят. Примери за това има в общините Харманли, Димитровград и в Област Хасково.

"В момента, в който председателят на Агенцията за бежанците казва, че едно лице получава статут на бежанец на територията на България, то се ползва с правата на български гражданин, с изключение на тези, които законът ограничава. Не можем да обсъждаме това, което законодателят вече е приел", каза Шаренков.

Голяма част тези хора са се интегрирали в обществото по безболезнен начин, смята той.

"Всеки от тях идва с това, което вече е научил. Тези, които още не знаят, се ангажират с професии, в които има търсене, но няма предлагане на работна ръка", допълни гостът.

Според експерта трябва да се променят някои неща в нормативната уредба.

"Терминът "незабавно" не е обвързан с ясен срок. Затова сме свидетели на случаи на задържане, хващаме мигрантите в бусове и на групи по магистралата, много навътре в страната. "Незабавно" трябва да бъде дефинирано в закона по начин, по който да изключи тази възможност - щом лицата влязат в наша територия - да заявят защо са влезли нелегално и да се извършат необходимите процедури", обобщи Шаренков.

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 2 месеца

когато видя данъчна декларация за доходите им в края на годината ще повярвам

18

Анонимен

преди 2 месеца

Ох, поредната рекламно - дезинформационна статия! Е, като е толкова добре всичко с мигрантите, защо се напъвате да ги спирате, канете ги с хляб и сол да идват? А ако има голям проблем с тяхното пристигане, защо се напъвате да ни будалкате с подобна статия?

17

Истинският Някой

преди 2 месеца

Нека първо да се уточним - В заглавието се говори за бежанци, а в статията - И за бежанци, и за мигранти. НЕ Е едно и също. Бежанци у нас няма, и неможе да има, тъй като в нито една съседна държава (слава богу) няма война, нито пък преследват хора по пол. причини, или сексуална ориентация и т. нт. Тия хора са просто търтеи, ***, които смучат от соц. системи на европейските страни, нямат за цел да се интегрират, а само да съществуват и да се размножават ЗА ЧУЖДА СМЕТКА!