Снимка: БГНЕС

Депутатите гласуваха окончателно и последните текстове от бюджетните правила за следващата година, с които се удължава действието на тазгодишните. Финансовият министър Росица Велкова коментира:  

 "В него няма изключително допълнителни разходи, които да натоварват един бъдещ Бюджет, който ще се разработва от едно редовно правителство, когато бъде то избрано".

Народните представители решиха мярката за компенсация с 25 стотинки на всеки литър гориво да отпадне на 31 декември, макар в зала финансовият министър да защити тезата, че тя може да бъде удължена до края на януари.  

Решение намери и проблемът, за който вчера Велкова алармира - че разбивката на фискалния резерв в централния бюджет е на минус 1,6 млрд. лв. дефицит и можеше да се стигне до невъзможност за изплащане на пенсиите до 7-о число.

Намереното решение тя обясни с думите:  "В момента, в новата редакция няма проблем, тъй като остават свободни средства, които, освен текущият приход, който ще си постъпва данъчноосигурителен, остават свободни средства, които са по набирателни сметки, които са на автономни бюджети, които са на фондове, националното съфинансиране европейско, то също остава освободено от този текст. Така, че ние ще имаме средства, с които да оперираме, и няма да имаме тази ликвидна дупка за определени дни на месеца".

Парламентът забрани на правителството да разплаща разходи с европейски средства и с пари от Сребърния фонд. Министърът на финансите заяви, че няма опасност за изплащане на пенсиите, защото има нужните средства от национално финансиране.

Не бяха приети предложенията за създаване на механизъм за ежегодно увеличаване на МРЗ и за актуализиране на пенсиите според инфлацията, съобщи БНР. Не беше прието предложението за ръст на максималния осигурителен доход и майчинството, както и искането бизнесът да плаща първите два дни от болнични, вместо досегашните три. Тези идеи бяха защитавани само от БСП, ПП и "Възраждане". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase