"Бизнесът не е против увеличаването на заплатите, напротив - то увеличава заплатите. Следващата година повечето наши членове предвиждат по-лоша година, отколкото тази, която изпращаме. Повечето казват, че повече ще съкращават, отколкото ще назначават. Над 80% казват, че ще увеличават заплатите", заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му бизнесът е този, който иска работниците да имат добри доходи и никой не може да вменява на работодателите, че те задържат ръста на доходите.

Още по темата
"Ние имаме най-голям ръст на минималната работна заплата за последните 10 години и най-голям ръст за последния отчетен период от Евростат на доходите в страната. Имаме най-голямата минимална работна заплата, отнесена към БВП, на глава от населението. За това, което произвеждаме, имаме най-високата минимална работна заплата. Винаги сме били против тя да се определя административно и еднакво за всички икономически дейности", подчерта Велев пред Bulgaria ON AIR.

Велев зави, че политиците са се намесили недопустимо и некомпетентно, цитирайки директива, която не са чели.

Той посочи, че има множество критерии, които трябва да бъдат взети под внимание.

"Нашата борба не е за минимална работна заплата, нашата борба е средните заплати да са по-големи. Този, който не иска да получава минимална работна заплата, следва да се квалифицира, да работи на повече места, ако трябва. Има остър глад на работници и специалисти в страната, и всеки, който има стремеж за високи доходи, може да го постигне", коментира той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase