Детската клиника в Александровска болница вече разполага с нова техника, благодарение на инициативата "Българската Коледа." Новият апарат помага при кръвно-газовия анализ при деца с респираторни проблеми. Лечебното заведение е част от благотворителната инициативата вече две десетилетия.

От началото на инициативата "Българската коледа" на детската клиника са дарени над пет апарата, с които лекарите осигуряват адекватни грижи за най-малките пациенти с белодробни заболявания. Доц. Гергана Петрова споделя пред Bulgaria ON AIR, че един най-първите дарени апарати е рентгенът, който е с изключително ниско облъчване.

"Имаме апарати за функционално изследване на дишането, които ни помагат да оценим функцията на белия дроб на децата, а един от апаратите, които ни е дарен от "Българската коледа", е осцилометрия. Той става за деца над 3-годишна възраст, а другите апарати са за малко по-големи деца, но дават изключително ценна информация", поясни тя.

Преди месец и половина клиниката получава апарат, който позволява определяне освен на кръвните газове, така и на основните електролити в кръвта. За лекарите е изключително важно да имат бърза реакция, когато малките пациенти са с дихателна недостатъчност, а без този апарат се е налагало да чакат поне половин час резултатите.

"Резултатите стават за 5 минути, което ни помага да се ориентираме за тежестта на заболяването на детето. Понякога външният му вид може да те заблуди", констатира доц. Петрова.

От клиниката се надяват, че благодарение на "Българската Коледа" ще могат да осигурят за децата поне по един монитор на отделение, както и пулсиметър за бебета, тъй като това е най-важно за реалната оценка на белодробната функция.

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase