Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

В регистрационно-приемателните центрове има 1200 деца бежанци, като 437 от тях са непридружени. Това каза Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет по време на правно-дискусионен форум „Lex Talks 2022: Децата и войната“. Форумът е организиран от Национална мрежа за децата и Мрежа за правна помощ.

В два от центровете има сигурни зони, но в другите няма такава зона, което е предизвикателство за всички, посочи Тошева. По думите й от години съществува правно несъвършенство, свързано с настойничеството и попечителството над децата бежанци и в момента се работи по темата за осигуряване на правни представители на децата. Започнахме борба да докажем необходимостта от промени в Закона за убежището, свързани с правната помощ за деца бежанци, добави Тошева. Според нея конфликтът в Украйна е огромно предизвикателство към системите за предоставяне на закрила.

Освен непридружени непълнолетни и липсата на система за определяне на възрастта им, което също е предизвикателство, има и още над 12 хиляди души, потърсили закрила, включително пристигащи от Афганистан и Сирия, където ситуацията се влошава, посочи Тошева, цитирана от БТА.

Теодора Иванова, председател на Държавна агенция за закрила на детето, увери, че в първите дни на войната в Украйна приоритет за агенцията е бил създаване на сигурна среда за идващите в България. Агенцията е направила собствено проучване на децата, идващи от Украйна, за да се знае постоянно къде се намират те. По думите й има създадена и база данни, в която се въвежда информация за тях. Иванова припомни, че съществува и "гореща" телефонна линия за деца. Посещаваме регистрационно-приемателните центрове, за да се убедим, че правата на децата в тях са гарантирани, допълни Иванова. Целта ни е да осигурим на тези деца равен достъп до здравеопазване, до образование, до социални услуги, каза още Иванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 1 година

Не бе то и Испания е пълно с такива центрове най вече за марокански непълнолетни и ела да видиш какво става след 10 часа по Барсалонета по кръвожадни от тия банди няма.

11

До 10:

преди 1 година

Всички укрофили - вън от България!

10

Анонимен

преди 1 година

Всички русофили - вън от България!

fallback