Пакетите за посрещане на Нова година у нас отдавна са изчерпани, сега актуални са записванията за 2023. Това заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
"Запитванията са за 560 000 пътувания около Коледа и Нова година. Като се слеят празниците, се получават 10 дни почивка. Резервациите са както по планинските курорти, така и в балнеохотели, къщи за гости", посочи Драганов.

Той назова и средната цена за четиричленно семейство за нощувка в стая - около 180-240 лв., като в нея не са включени храната и празничният куверт.

"11-17% е увеличението на цената за празниците за година. Поскъпването е основно заради програмата. Цената на труда на изпълнителите е сериозна. Цените, които хотелиерите дават, са много коректни. Те се съобразяват, не се търси печалба. Ток, заплати - всичко се вдигна, ако се приложат действителните цени, ще се бръкнат гостите много повече", подчерта Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен - България остава най-евтината дестинация за посрещане на празниците. Гостът добави, че цените за пакет от 10 000 лв., каквито бяха обявени във Велинград, са за апартамент за 4-членно семейство. И при аналогични условия в чужбина този пакет ще излезе по-скъп.

"Най-добре е да си стои човек вкъщи, ако не иска да плаща, но пак няма да му излезе без пари. Най-евтино е в Турция - има пакети по 300-400 лв., което е колкото една нощувка в България. Но това, което ще получите там и тук за тези пари, е различно. В Турция има цени по 15 000 евро", уточни директорът на Института за анализи и оценки в туризма.

Основните резервации, които правят туристите, са за тридневни пакети. Драганов поясни, че едноседмични правят скиорите, които търсят по-евтини места за настаняване.

Около 70 000 чужденци се очаква да дойдат у нас за коледните празници. Голяма част от тях са българи, които идват при семействата си.

"Хората започнаха да си живеят живота. Излязоха от тези малки апартаменти, откриха втория дом - къщите, които имат в страната, реновираха ги, много интензивни са уикенд пътувания. Записванията за догодина са интензивни, на всеки му е ясно, че като дели парите настрана, инфлацията ще ги изяде", коментира Драганов.

Като предпочитани дестинации за почивка в чужбина той посочи Северна Африка, Дубай, Карибския басейн, както и балканските страни.

За следващата година се очаква значителен ръст на туристите.

"1,2 млн. чужденци очакваме от декември до края на март - те не отиват само в зимните курорти, има винен, селски туризъм. В планинските курорти отиват около 1/4 тях", каза още гостът.

Според него Илън Мъск няма да дойде в България, но пък за няколко дни се е напомнило за едно красиво място в страната ни.

Драганов коментира и настаняването на украинските бежанци у нас. По думите му след 3 месеца на държавна издръжка те трябва да се включат в пазара на труда.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 2 месеца

Да живеят бързите кредити! После, ще видим!

31

Анонимен

преди 2 месеца

Народът е богат и си угажда, само не знам, защо пищи по площадите, че иска по-голя минимална заплата, оставете малко тая пара.

30

Taню

преди 2 месеца

Бедните ми те...Представям си я само картинката, както ми я описа един екс-колега. Плeшливия изнypeняк бъхтАл цяла година, та спастрил неколко сребърника с тайната надежда, че неговата бpaнта ше му пусне след жакузито на Велинград. И го играл цар - бакшиши, ръкавели, пури... Добре ама она се огледАла и след шампанското и бенгалския изчезнАла. Дошла си на сутринта, некви мъгливи обяснения, а на др ден вече приятелчета у фейса със спасителчето от басейна и някъв негов роднина. И тия се разделиха.