fallback

„България не е пълноправен член на Европейската космическа агенция и за да сбъдна мечтата си да стана космонавт, трябва да приема чуждо гражданство. Темата България да стане член на европейската космическа общност набира популярност, а космосът трябва да стане приоритет на страната ни. Космонавтиката е повод за национална гордост и трябва да е висша ценност за всяка държава“. Това каза Татяна Иванова, космически посланик на "Атлантическия клуб в България", в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

„Аз, както и всяко дете, имах интерес да наблюдавам звездите. Като малка обичах с приятелите ми да наблюдавам Персеидите. После кандидатствах за стипендия в тренировъчен лагер по модел на НАСА, спечелих я и през август 2018 година имах възможност да участвам в този лагер. Там правихме много експерименти, имахме тренажори и тренирахме по програма за астронавти.Тогава усетих, че искам да преследвам лудата мечта да стана космонавт”, разказа Иванова пред Bloomberg TV Bulgaria.

„Космонавтите са перфектни не само физически, но и психически. За да станеш космонавт, трябва да имаш много добро образование, но има и други изисквания, които вече са базови като това да си гмуркач, парашутист, пилот.Трябва да си отборен играч, да си толерантен и адаптивен”, обясни тя.

Татяна разказа за други лагери, в които е участвала в САЩ, където е преминала през тренировки за оцеляване в Атлантическия океан в рамките на симулация за разбиване на хеликоптер в океана.

 „Давиха ни, не виждахме нищо, в такава ситуация си под голям стрес и трябва да си много спокоен, защото реално имаш една глътка въздух, за да се спасиш. Работата в екип е на изключително ниво”, каза Иванова.

Татяна е приета да учи „Космическо инженерство” в Университет за космонавтика и авиация във Флорида и в момента тече кампания, с която да събере необходимите средства за обучението ѝ, което възлиза на 55 000 долара на година.

Какво е нужно, за да станеш космонавт? Ще имаме ли първата жена космонавт в България? Колко "дълъг" е пътят към космоса?

Вижте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

84

Киро ловеца

преди 1 година

Ше полети в космоса ако легне с мене! И на лунятя мога да я кача ако поиска

83

От Вселената

преди 1 година

На времето, когато Радиацията е била голяма всички Cливи били окoсмeни. Трябвало е да ги обpъснеш, преди да си направиш Компот. Ама не си е заслужавало труда, Щото Ракията ставала по-лесно. Та от там идва: Ииди и сери Моме и не забравяй да се обезкосмиш преди да хвръкнеш в космоса, че там в космоса радиацията управлява дупето и като се върнеш от космоса да не разправяш, ала бала, че са те мятали на джанката ти па си се качила на сливата? Ще се побъркаш моме от тия изводи "куче влачи рейс"!

82

От Вселената

преди 1 година

На времето, когато Радиацията е била голяма всички Cливи били окoсмeни. Трябвало е да ги обpъснеш, преди да си направиш Компот. Ама не си е заслужавало труда, Щото Ракията ставала по-лесно. Та от там идва: *** и сери Моме и не забравяй да се обезкосмиш преди да хвръкнеш в космоса, че там в космоса космонавта управлява дупето и като се върнеш от космоса да не разправяш, ала бала, че са те мятали на джанката ти па си се качила на сливата? Ще се побъркаш моме от тия изводи "куче влачи рейс"!

fallback