Снимка: БГНЕС

Детето Александър е имало много голяма воля за живот, която да го движи напред и да не се отказва, каза Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба. По-рано днес Александър беше намерен в местност, близо до Радомир.

Той изчезна на 11 ноември, в Перник, а в издирването му се включиха стотици професионалисти и доброволци. Детето беше намерено от парапланеристи и делтапланеристи, които споделиха пред журналисти, че заедно с Нешев отново са преглеждали траковете, по които е било търсено детето.

Най-важното е, че детето е намерено, каза още Нешев. Ние, планинските спасители, имаме практика при мисия за издирване да се движим с GPS и след като обходим районите, събираме траковете – изминатите маршрути, и правим анализ на базата на претърсените и непретърсените места, обясни той. Точно това анализирахме и вчера – къде е търсено детето, доколко е търсено от обучени и не дотолкова обучени хора, къде има най-голям шанс да се търси, ако въобще детето е в планината. Това са дейности, свързани с натрупана рутина, с опит, знания и умения, придобити включително и в чужбина, каза още Нешев.

Още по темата

Детето е намерено от хора, ходещи пеша. Не може да се каже дали Александър се е движел през цялото време, дали е сменял позицията си, но най-вероятно се е движел, защото в противен случай щеше да измръзне още през първата нощ, допълни той. Със сигурност мога да кажа, че това са възможно най-трудните мисии за издирване, тъй като нямахме почти никаква информация и търсехме дете с аутизъм, каза още Нешев. В такива случаи не можем да разчитаме на логика. Осланяхме са само на опита си и на късмета, за да стигнем до някакво правилно предположение, добави Нешев пред БТА.

В отговор на въпрос защо кучетата не успяха да надушат следа Нешев посочи, че факторите са много. Един от тях е наличието на много хора, съответно на много миризми, в района, където е изчезнало детето. Друг фактор е това, че кучетата са се включили в издирването много часове след изчезването на детето. Ние бяхме потърсени на следващия ден преди обяд, а кучетата бяха на терен в ранния следобед, посочи още той. По думите му има значение и посоката, в която е духал вятърът. Ако е духал срещу кучетата, е щял да донесе допълнителна миризма, но ако е духал по посока на движението на кучетата и е отдалечавал миризмата, те не биха могли да го надушат.

Трудно може да се обясни и защо детето не беше открито с хеликоптера, с дроновете или от хората, това беше изключително трудна акция. Ако Сашко се е бил подслонил в скална ниша, няма как да го открие хеликоптер или термокамера, обясни Нешев.

В случаи като този трябва да се използва целият възможен ресурс на държавата, всички служби, които са от единната спасителната система. Ние не бяхме потърсени официално, но след като научихме за изчезването на детето, се включихме в издирвателната акция, допълни Нешев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase