fallback

Клип, на който фолк певицата Лорена танцува на камбанарията на параклис "Св. Петър и Павел" край самоковското село Ковачевци, разгневи Софийската митрополия. Църквата излезе с остро писмо, в което изтъква, че видеото е в разрез с християнските ценности и морал.

"В клипа се засягат морални ценности, неприемливи за българската православна църква", заяви адвокатът на Софийската митрополия Юлиан Николов.

Режисьорът на клипа към песента "Крадена любов" на Джордан и Лорена - Люси Иларионов, е категоричен - мястото е избрано заради това, че е красиво, а параклисът се намира насред нищото.

Местността Петров кръст е свята за населението. Точно там има поставен кръст от 18 век, имало е кирпичен храм, който е рухнал. От 25 години на мястото вече е изграден параклисът. Именно магията на място привлича режисьора Люси Иларионов.
Oще по темата
"По никакъв начин не сме осквернили нищо, вътре в песента се пее и за Бог. Заснел съм клип с циганска насоченост, те са много вярващи. В момента търсят под вола теле. Откриха Тайната вечеря на тази маса, ние направихме сватба. Ако ние с вас сега тръгнем с камера и микрофон да влизаме в "Александър Невски", веднага ще ни спрат, тук идваш - няма никого, нито знам към кого да се обърна, за мен е изоставен храм", категоричен е Люси Иларионов.

На същото място Иларионов е заснел още три клипа, един от тях на гръцката звезда Никос Вертис преди осем години. И казва, че има далеч по-скандални клипове, за които църквата не е реагирала.

И макар сега да няма камбана, параклисът се поддържа и отворен за вярващите. Племенницата на Младен Борисов заедно със съпруга си със собствени средства изграждат параклиса през 1997 година.

"Аз съм от хората, които вярват, не го одобрявам, има свети места, нямам против, но има ред, трябва някой да им разреши, за да се направи това", отбеляза Младен Борисов.

Параклисът е един от шестте православни храма в село Ковачевци.

"Това, че е отворен храмът, не означава, че може да си позволим своеволия", посочи протойерей Лъчезар Вълков.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева и оператора Иван Ставрев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 1 година

Няма ли кой да ги глоби тия лигльовци

30

това леке

преди 1 година

Помня тоя люси как ревеше по ТВ че не може да пътува до Германия при заминалата си приятелка!!! - сега, в демокрацията се е разплул и се е нарекъл продуцент??? - използвал е промените, ама няма морал

29

ПЕТЪР

преди 1 година

КОГА ЦЪРКВАТА ЩЕ ЗАКЛЕЙМИ РАЖДАНЕТО НА ДЕЦА БЕЗ БРАК ,И СЪЖИТЕЛСТВОТО НА СЕМЕЙНИ НАЧАЛА , ЖЕНА КОЯТО ИМА НЯКОЛКО ДЕЦА ОТ РАЗЛИЧНИ МЪЖЕ И ОЩЕ ХИЛЯДИ ГРЕХОПАДЕНИЯ ? ЦЪРКВАТА ДА СИ ГЛЕДА ВАЖНИТЕ НЕЩА , ЗАЩОТО ОЛЕКВА !

fallback