Снимка: БГНЕС
fallback

Изстрелът, довел до смъртта на граничния полицай, е произведен директно срещу него, по безспорен начин, през загражденията, от територията на Турция, потвърди на брифинг Даниел Цонков, началник на отдел "Криминалистика" в Националната следствена служба.

Oще по темата
Използвано е гладкоцевно оръжие, ловна пушка, не е автомат. При преминаването през телената ограда става въпрос за фрагменти от сачми, но с различна големина, експертизата ще каже какъв е видът и размерът на сачмите. Това е установил следствен експеримент, проведен на 13 ноември, на мястото на убийството, съобщи БНТ.

Граничният полицай е бил непосредствено до направения отвор в оградата, като след този изстрел са произведени още няколко изстрела към автомобила на "Гранична полиция". Стрелците са се изтеглили навътре към територията на Република Турция.

Разстоянието от стрелеца до жертвата е било близко, проведен е оглед и от другата страна на телената ограда. Няма данни за навлизане от страна на стрелците на българска територия.

Все още не може да се потвърди с категоричност броят на произведените изстрели. По-скоро има директен изстрел срещу граничния полицай. От пострадалия граничен полицай няма произведени изстрели, а от военнослужещия от Министерството на отбраната по посока на стрелеца или стрелците.

Според следствения експеримент стрелбата не е от близко разстояние. Автомобилът на "Гранична полиция" е подминал отвора, но граничният полицай го забелязва, връща се, слиза от автомобила, доближава се до направения отвор в оградата и тогава е произведен изстрелът към него. Не е ясно какво е провокирало стрелбата. Назначени са множество експертизи.

В района на 242-ра пирамида до село Голям Дервент, където беше убит граничният полицай Петър Бъчваров, български и турски следователи направиха следствен експеримент. Възстановяването на събитията имаше за цел да потвърди мястото на произведена стрелба.

Използвана е съвременна криминалистична техника и технически средства. Целта беше да се установят мястото откъдето са произведени изстрелите и тяхното направление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Алекс

преди 1 година

Приказки от 1001 нощ.Изстрелът е от Турция,а гилзите са в България.Това трябва да е някакъв уникален модел пушка.Разследващите не разследват,а прикриват.

31

????

преди 1 година

Защо са гръмнали само единия? Сигурно е искал да бяга за Турция и е нямал пари!!!

30

Истината

преди 1 година

Като сте написали статията все едно са се скарали за Ракията.

fallback