Снимка: БГНЕС

До края на годината в Министерския съвет трябва да бъде внесен Национален план за борба с рака до 2030 г. България е най-изостаналата страна в ЕС с работата по този план на национално ниво, който цели уеднаквяване на практиките.

"Похвално е, че стигнахме дотук, макар и с натиск от Европа, с една купчина пари, които чакат - около милиард са тези, които могат да се използват по това направление. Важно е какво можем да направим с тези пари. Факт е, че в нашата онкология, макар да имаме много добри лекари, ранна диагностика, скрийнингови програми - всичко това води до плачевната статистика", коментира председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че в чакането на антираковия план са загубени много животи.

"Раковият план не трябва да зависи от това кой ще стане министър. Политическата обстановка невинаги ще бъде стабилна, не политикът трябва да води нещата напред, а експертизата. Стандартите не са ясно разписани и медицинските екипи на добра воля спазват европейските стандарти. Често се случва те да не бъдат прилагани в целия им обем. Това е една от целите на Плана - да се уеднакви дори и начинът, по който диагнозата се съобщава на пациентите и техните близки", подчерта д-р Хасърджиев.

Очакванията му са раковият план да доведе до по-бърза дигитализация, по-ранна диагностика и не пациентите да търсят къде и какво да направят, а да им бъде удобно получаването на тази информация. Д-р Хасърджиев не е оптимист, че Планът ще се приеме до края на годината.

"Имаме европейска насока, надявам се да вземем тази практика и да я приложим. Съмнявам се, че той дори и да бъде приет на българско ниво, няма да се наложи да бъде преработван след разговори с ЕК. Имаме достатъчно лечебни заведения, повечето са добре оборудвани. В Плана се предвижда инвестиране в оборудване, което не е лошо, ако е съобразено спрямо нуждите, а не просто да се направи поредната голяма болница", подчерта председателят на Националната пациентска организация.

Планът е бил изготвен и внесен в Министерството на здравеопазването още през лятото, в мандата на министър Сербезова.

"След това обаче дойде служебното правителство. Сега ще се чака вероятно новото правителство, редовен министър на здравеопазването. А към 2030 г. се очаква епидемия", прогнозира онкологът д-р Антоанета Томова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че в Плана са заложени 4 основни насоки, сред които профилактика и ранна диагностика.

"Българският пациент има сериозен достъп до иновативна диагностика и лечение. Ние правим всичко най-добро, има нужда от цялостен подход. Да научи всеки пациент и обществото, че здравето е тяхна отговорност, да живеят здравословно, да има ранна диагностика. С навреме хванати онкозаболявания тези хора могат да бъдат излекувани на 100%", посочи д-р Томова.

Коментари Напиши коментар

52

Анонимен

преди 2 месеца

Никъде в текста на новината не видях"Лекари очакват епидемия от онкозаболявания у нас"Що за новина с подвеждащо заглавие

51

Епидемия

преди 2 месеца

Епидемията от онко болни е в пика си защо заблуждавате хората ??? Налагало ли ви си е да посещавате скоро Онкологията в София или някое от Онко отделенията в другите болници??? Хора страшно е. А организацията им е безумнаПреди да правите нови болници вижте какво си случва в съществуващите и това се отнася за всички болнични заведения превърнахте ги в скъпо за посещение място. Там ходи който може да си го позволи, който не може е на закона на джунглата по силния оцелява

50

??? Продължение

преди 2 месеца

Тридневната пътека приключва, но въката но пациентите които продължават лечението с хапчета в къщи продължава след като вече не могат да си стоят на краката от вливанията се връщат в коридора на първия етаж и се почва пак едно 3-4 часово чакане пак да минат през лекар за да им изпишат лекарствата и ако и този пореден път издържат целия този цикъл да си приберат в къщи. Всяко приемане за вливане е при различен лекар, лекуващ отределин за даден пациент няма!!! И питам аз на кой бог да се кръстиш?