Снимка: архив, БГНЕС

Ваксиналното покритие в страната е спаднало под 90 процента. Това каза пред журналисти Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, преди началото на първата национална конференция по ваксинопредотвратими заболявания.

По думите му причините за това са ковид пандемията и антиваксиналните настроения. Спад във ваксинирането се отбелязва в целия свят.

В България ще трябва да се наваксва с ваксинацията от задължителния имунизационен календар, но дали сме успели, ще разберем през февруари - март следващата година, допълни той. Целта е достигане на ваксинационно покритие от 95 процента, посочи още той. Да се ползват ваксини е най-достъпно, най-евтино и най-ефективно с цел опазване на личното и на общественото здраве, припомни той.

Като предизвикателство д-р Кунчев отчете ваксинирането сред ромите, хората без личен лекар, често мигриращите, както и сред поддаващите се на конспиративни теории. Предстоят срещи със здравните медиатори, добави д-р Кунчев.

Не е висок процентът на ваксинирането сред децата бежанци от Украйна, посочи д-р Кунчев. По думите му украинските бежанци нямат желание да останат за дълго в България и това е причината имунизациите да са с ниско ниво. Кунчев посочи, че 95 на сто от украинските бежанци, пристигнали в България, са жени и деца, като половината от тях са деца.

България въведе изискването за задължително имунизиране срещу полиомиелит за децата от Украйна, които посещават ясла, детска градина или училище.

Д-р Сидхарта Датта, представител на Регионалния офис на Световната здравна организация (СЗО) за Европа, каза че е имало огнище на полиомиелит в Украйна, но преди войната, която започна през февруари т.г. СЗО е загрижена за това, че бежанците от Украйна са в много държави. Засилили сме надзора, включително и за населението в Украйна, допълни той.

В България няма случаи на полиомиелит, увери д-р Кунчев. В Европа са отчетени 68 случая на дифтерия, като всички са сред украински бежанци, каза още той. По думите му предизвикателство за европейските държави е и разпространението на холера в Сирия.

От няколко години се борим ваксините срещу варицела и срещу ротавируси да бъдат включени в задължителния имунизационен календар, допълни Кунчев, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase