Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента има много повече страх от криза, отколкото предпоставки за това. През 2007-2008 г. беше безумното теглене на кредити. Сега не е същото, аналогията не е уместна, заяви Любомир Леков, инвеститор, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Леков коментира развитието на Българската фондова борса. Той отбеляза, че през последните години са се случили много положителни неща, включително създаването на BEAM пазара; излизането на много технологични компании, които са успели да наберат капитал. Според него проблемите пред БФБ са сходни с тези в цяла Европа.

„Борсата винаги е била периферия, бизнесът се развива основно през банково кредитиране. Ключови компании така и не стигнаха до борсата“, допълни гостът.

Леков изтъкна, че мястото, което много трудно може да се конкурира, е Америка, където цялата икономика зависи от капиталовия пазар.

„Американският пазар ще продължи да бъде най-притегателният за всички световни инвеститори. Българският пазар има потенциал за развитие, но трудно може да очакваме следващата Tesla или следващата Microsoft – тя просто ще бъде купена. Европа е обречена, че каквото и да се появи, то ще бъде купено от някоя американска компания“.

По думите на Леков „въпреки невероятния шум в медиите и това, че не може да се състави правителство у нас, в крайна сметка бъдещето на България е добро – докато сме в Европейския съюз и НАТО“. Той даде за пример протестите в Лондон от миналите дни с настоявания Великобритания да се завърне в блока.

„Виждаме колко обединена е Европа в момента. ЕС е най-хуманната организация с всичките си проблеми. Всички, които предричат краха на ЕС и на еврото, продават страх“, смята той.

По отношение на ситуацията на глобалните пазари инвеститорът посочи, че „непредсказуемостта е невероятна, а това е нещото, което борсите най-много не понасят“. Според него прогнозите в момента са безсмислени, както и очакването на дъното като възможност за покупки.

„Вероятно след пет години тези нива ще изглеждат много добри, както при всички подобни кризи. Няма значение, например, че пазарът през 2007-2008 г. е паднал с 50%. Тези, които са купували на минус 30, са направили изключително добра доходност... Това да се опитваш да купуваш на дъното, е несериозно“.  

Леков смята, че следващият маркер за движенията на пазара ще са коментарите след заседанието на Федералния резерв в началото на ноември (1-2.11). Той обясни, че увеличението на лихвите с 0,75% е напълно очаквано – въпросът е какви ще са сигналите относно възможно забавяне на темпа на лихвени повишения.

Гостът коментира и основните сценарии на развитие на войната в Украйна.   

Според него в момента, в който се намери разрешение на конфликта в Украйна, пазарите ще скочат. Несигурността е от непредсказуемостта от ситуацията в Украйна и оттам в целия свят.

Леков добави, че  „или е въпрос на време на разпадането на сегашния режим в Русия и някакво споразумение, или конфликтът ще продължава. Ако продължава – пазарите ще продължават да падат“.

Гостът ще е един от лекторите в предстоящото издание на Investor Finance Forum. Събитието ще се проведе на 4 ноември и е организирано от икономическия сайт Investor.bg.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase