Преди ден на 92 години ни напусна големият писател академик Антон Дончев - белетристът на исторически епоси и автор на романа "Време разделно".

"Времето разделно върви заедно с хората в България и ние имаме отговорността за него. Антон Дончев беше казал, че сега отново сме изправени пред време разделно, когато българи се изправят срещу България. За него си спомням много ярко - има такива хора, които застават под някое дърво, това дърво изсъхва, а той беше от тия хора, които като опишат едно дърво, то ще живее 100 години. Неговите думи бяха много мощни", каза писателят Здравка Евтимова в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Двамата се срещат, когато Дончев получава наградата "Балканика".

"Този мъдър човек ни остави нещо много важно - от една страна ни завеща, че онзи, който жадува и работи за отмъщение, не оставя раните си да зараснат. Отмъщението не трябва да е двигател и в днешното ни време разделно. Да се стремим да работим, така че да не получаваме повече рани и да се превърнем в лекарство за тези рани", допълни Евтимова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея отмъщението е като болест и е нещо временно. Евтимова е категорична, че няма нищо по-страшно от това да усещаш себе си като плазмодий.

"Има много плазмодии с милиони, но катафалката няма багажник, тези милиони няма да отидат в отвъдното. Но ще занесе срама. Ето защо думата "чест" увеличава стойността си. Както има човек, който може да ви наругае и да ви унизи, има и хора, които ще ви измъкнат от унижението", добави писателят.

Евтимова смята, че разделението също е болест: "Човек, ако се задълбочи в тази болест, го чака само по-лошо. Колкото и да са непреодолими различията между отделните политически партии, може би те са призвани да излекуват тази болест на разделението."

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase