Снимка: БГНЕС

Киберсигурността трябва да се поддържа ежедневно и дори малък пропуск може да има неизчислими последици, както беше със случая с пощите. Това е безхаберие, проявено от определени държавни служители. Това заяви бившият директор на НРС и ексдепутат Димо Гяуров пред bTV.

Той определи хакерската атака като продължение на обвинението на Русия към България за взрива на Кримския мост. Според него Москва е избрала нашата страна по две причини. Едната външнополитическа - България е приемана за слабото звено с неособено адекватна политика на моменти. "Путин се опита да внесе разкол между членове на НАТО. От друга страна, се опита да активира у нас онези, които ни обясняват, че трябва да сме много внимателни, много ниски, за да не влезем във войната", добави Димо Гяуров. Според него обаче изборите са показали, че привържениците на Русия са 10-15 процента.

На въпрос има ли промяна във възможността на Русия да събира разузнавателна информация, Гяуров заяви, че е трудно да се каже, защото не само дипломатите извършват шпионска дейност. Може това да правят чужди граждани, които преминават или временно пребивават, лица под прикритие, с чужда самоличност. У нас според него все още има ядки.

На въпроса защо контраразузнаването не е доволно от изгонването на 70 руски дипломати, Гяуров заяви, че контраразузнавателните служби никак не искат да допускат екстрадиция, защото са установили едни лица, наблюдават ги и в един момент трябвада започнат от нулата. "В нашия случай няма да има много други, защото ограничаваме дипломатическите служители на Руската федерация. Екстрадицията можеше да се извърши малко по-елегантно", каза още бившият директор на НРС.

Що се отнася до ядрената заплаха, той не смята, че е реалистична. "Това е елемент от поведението на Путин за всяване на страх в собствената му страна - каза Гяуров. - Постоянно се внушава, че Русия е заплашена от целокупния Запад, който иска да унищожи страната, руския гражданин, руската наука.

За обикновения руснак България не е просто страна от НАТО, а неназован член на СССР, задунайска губерния, откъдето идваха евтините домати и където идваха на море. Затова за тях е важно не просто НАТО, а една предателска държава и предателски народ."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase