Снимка: БГНЕС

За последната година във Военномедицинската болница са извършени едва 5 бъбречни трансплантации. В Европейския ден на донорството бяха поставени още 5 имена в "Дървото на живота" в памет на донорите, дарили нов живот през 2022 година.

ВМА ще се превърне в Център за бъбречни трансплантации, заяви директорът на лечебното заведение проф. д-р Венцислав Мутафчийски пред Bulgaria ON AIR.

Вече 15 години Георги Велинов, по известен във футболните среди като Джони Велинов, празнува два рождени дни. Първият на 10 май и втори - на 5 май, когато му е направена чернодробна трансплантация. В края на 2006 година 68-годишният мъж разбира ,че операцията е единственият му шанс за живот след развитата цироза на черния дроб.

Негов донор става мъж от Варна, чиято съпруга дарява органите му.  "Намери се донор съвместим с моите органи, след 6 месеца в очакване на операцията. Благодаря на жената от Варна, хиляди, безкрайни благодарности", каза Георги Велинов.

Още по темата
Проф. Никола Владов и проф. Крум Кацаров от ВМА правят операцията.

"Аз попаднах на най-доброто, което съществува в света, проф. Владов, проф. Кацаров и техните екипи. Бързо се възстанових и сега вече дори не усещам, че съм с трансплантация", допълни Велинов.

В повече от 10 донорски ситуации основна роля има и екипа на самолет "Спартан" от 16 авиобаза Враждебна, който транспортира органите до реципиента.

"Чувствам се изключително добре, че участвам в това нещо, защото повечето задачи не са свързани със спасяването на човешки живот. Стараем се да транспортираме лекарите, да си свършат работата и после да ги върнем", каза капитан Георги Пъшев от авиобаза "Враждебна".

А на днешния 12 октомври се навършват 42 години откакто легендарният вратар на ЦСКА Джони Велинов стъпва на стадион "Българска армия".

Трансплантация трябва да се направи на още 901 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase