Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Започна дълбока проверка в силовото министерство. Служителите на МВР ще бъдат проверявани за алкохол и наркотици.

"Що се отнася до алкохола и наркотиците, това трябва да бъде заложено в самите изследвания при кандидатстване в МВР. След това уволнението на такива служители е много по-трудно. Трябва да има повече превантивна дейност при самия подбор", коментира бившият вътрешен министър и лидер на "Републиканци за България" Цветан Цветанов в "България сутрин".

Той алармира, че в момента авторитетът на МВР е под санитарния минимум след публично обявените случаи от последните седмици. По думите му трябва да се предприемат адекватни мерки и обществото да бъде спокойно, че служителите на МВР проверяват нарушителите.
Oще по темата


"Защото се оказа, че понякога проверяващите са под въздействие на алкохол и наркотици, а проверяваните не са. Държавата трябва да отдели средства да бъдат тествани тези служители и да бъде опровергано това твърдение. Политиците са тези, които трябва да имат визия за системата на МВР. В последните години няма никаква концепция за сектор "Сигурност", подчерта Цветанов.

Той е на мнение, че проблемът няма да бъде решен, докато не спре институционалната вражда между МВР и прокуратурата. Според него момента гледаме личен сблъсък и надолу цялата пирамида не работи синхронизирано.

"И в самото МВР вече назначенията на ниво ръководство стават политически, което е абсурдно. В момента имаме постоянен миграционен натиск, много полицейски служители се командироват от вътрешността на страната. Полицейската работа вече е затлачена", каза още бившият МВР шеф.

Според председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР - Валентин Попов, проблемът е комплексен - подбор и обучение на кадри, оборудване, деполитизация на системата.

"Проблемът с управление на МПС след употреба на алкохол от служители на МВР до голяма степен е преекспониран. Реакцията на ръководството е леко пресилена. В последната седмица-две виждаме 3 или 4 случая. Обществото очаква от нас малко повече от някои други членове на това общество. Кой ще прави тези масови тестове - 1500 служители на КАТ срещу близо 30 хил. с полицейски правомощия и правомощия за пожарогасене? Това не е масово явление, това са изключения", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Попов е на мнение, че главната причина за проблемите е състоянието на МВР. А отговорността за това е на политиците, категоричен е гостът, който се обяви за всеобхватна реформа в МВР.

"На гърба на служителите и в ущърб на обществото "реформа" стана мръсна дума. Обществото не знае какво става в МВР. МВР продължава да е черна кутия. Политиците трябва да попитат хората какво МВР искат и какво искат от МВР. След това идва разработването на концепция. В програмите на политическите партии в парламента няма визия за развитие на МВР и целия сектор "Сигурност", настоя Попов.

"За възможни полицейски чадъри говорим вече 9-10 години. Кризата с мигрантския натиск е от 10 години и започнаха командировки на служители от вътрешността на страната. Защо не увеличават щата на "Гранична полиция", коментира още председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Предложение

преди 1 година

Вземете пистолетите на пенсионираните военни и полицаи Не им трябват

25

Анонимен

преди 1 година

Читавите избягаха, това е национална катастрофа, провал на всички правителства в годините на прехода.

24

Олимпий Панов

преди 1 година

Ама наистина пирамида-цялата ни държава криминална пирамида!

fallback