Снимка: БГНЕС

Полицейски чадър над обвинения за катастрофата на софийския околовръстен път Димитър Любенов. За това се усъмни вътрешният министър Иван Демерджиев вчера.

Още по темата

При тежкото ПТП загина френски гражданин, а съпругата му беше тежко ранена. Демерджиев заяви във вторник, че МВР е предложило на прокуратурата, но тя е отказала, да задържи за 24 часа двама полицаи, заради техни действия във връзка с катастрофата на околовръстното шосе на 25 септември.

По-късно от прокуратурата излязоха с изявление, че към привличане на дадено лице в качеството на обвиняем, се пристъпваq след като се съберат достатъчно доказателства за съпричастността му към извършване на престъпление от общ характер. В случая такива не са били налице, тъй като образуваното досъдебно производство е в самото си начало.

Случаят коментира и проф. Николай Радулов - експерт по сигурност и бивш секретар на МВР. По думите му корупцията в МВР вече е спряла да прави впечатление на хората и те сякаш са свикнали с нея.

"Допускам, че този екип полицаи, които са се движили паралелно с катастрофирала кола са изпълнявали такава функция неведнъж – на охраняващи имащи пари хора. Според мен това е устойчива връзка", заяви Радулов пред Нова тв.

Той уточни, че не вярва наличие на мрежа от полицаи, които работят в услуга на заможни граждани. Според експерта по сигурност има обаче голямо количество недисциплинирани и недобронамерени униформени, които "заработват допълнително" с такива поръчки.

"В рамките на това служебно правителство се направиха множество проверки за шофьори, употребили алкохол и наркотици", припомни Радулов.

По думите му е ясно, че МВР може да задържа, но прокуратурата решава на базата събрани доказателства дали да задържа или не. "Начинът, по който работи разследването в МВР е зависимо от прокуратурата", уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase