fallback

Плашеща гръмотевична буря със стотици мълнии стресна софиянци през последните часове. За съжаление трима души починаха, след като мълния ги удари в столичен парк.

Според експертите най-добрата защита от гръмотевици е да стоим на закрито. За последния месец инцидентът от тази вечер е трети. В края на август мълния уби семейство, тръгнало към Гигинския манастир, а малко преди това жена оцеля по чудо, след като гръмотевица удари дърво в близост до нея в Приморско.

Oще по темата
Според експерти металният купол на столичния храм е привлякъл мълнията, която уби трима души в София.

"Сериозен фактор е било наличието на храма, на който куполът е метален и всички знаем, че металът привлича тока още повече, че мълнията се формира на около 20 километра над земната повърхност и естествено че толкова малко точки може да порази в радиус около 50 метра около "провокатора" на мълния в тази връзка са опасни и трамвайни, тролейбусни спирки. Иначе в урбанизираната жилищна среда нещата са по-безопасни и разсеяни", заяви експертът по мълниезащита - инж. Радослав Калчев.

Експертите са категорични - високите сгради не могат да ни предпазят от мълниите, напротив, те действат като проводник.

"Тази легенда, че високите сгради обират мълниите, е напълно невярна", категоричен е инж. Радослав Калчев.

Най-добре е да стоим на закрито по време на гръмотевична буря, съветват още експертите, но ако все пак ни завари на открито:

"Далеч от високи дървета, електропреносни мрежи и в най-добрия случай, събираме краката, клякаме и да не станем мишена. Все пак е нещо, отколкото нищо", добави инж. Калчев.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов и телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

91

Анонимен

преди 1 година

Тези нещастни, пустинни момчета не знаят да се пазят при буря, а нашите деца знаят ли?

90

Анонимен

преди 1 година

Изключително обезпокоителен е факта, че подобни инциденти се случват в градовете напоследък. Не е нормално.

89

Анонимен

преди 1 година

Това е знамение свише. Тези хора не трябва да са в България. Аллах им даде урок.Следващият път, мълнията май ще удари по границата.

fallback