Снимка: Pixabay
fallback

Не трябва да се застава под дърво при буря с гръмотевици. Металните стълбове в София понякога не могат да уловят мълнията. Тя пада точно върху някое дърво. Това каза климатологът проф. Георги Рачев след трагедията, при която мълния уби трима души в столицата. Той обясни и как да разпознаем, че бурята е вече при нас и къде е най-безопасно да се скрием.

Oще по темата

„Ако до десетина секунди усетите или чуете звуковата вълна, значи бурята е при вас и трябва непременно да се скриете. Ако е повече от 10 секунди самият гръм, значи лека полека бурите отминава или ще ви заобиколи. Въпреки всичко чакате поне десетина минути да се убедите, че бурята отминава и тогава вече може да смените местоположение. Дори в града, в колата, в трамвай, в тролея е сравнително безопасно да седите. Най-много да пострада контактната мрежа, но в никакъв случай под дърво“, обясни Рачев пред bTV.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 1 година

Никак. Не става.

5

хахахаха

преди 1 година

До Шаман...хахахаха

4

А какво...

преди 1 година

...става със старите гръмоотводи от арматурно желязо, монтирани на тавана на блока и по другите сгради, стана дума тук за църква. На нашия блок, строен 1964г. си стои гръмоотвода, дебело 8 мм желязо минава по стената и е забито в земята вече 60 г. До нас има църква, и на двата кръста има такова съоръжение.

fallback