Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Конфедерация на труда (КТ) „Подкрепа“ настоява следващото управление да приеме Закон за стачките, който да дава реална възможност на трудещите се да се защитават. Това се посочва в декларация на синдикалната организация до политическите сили, участващи в изборите за 48-мо Народно събрание, съобщават от синдиката.

В противен случай не са изключени стихийни стачки и протести с всички произтичащи последствия на фона на задълбочаващата се криза, посочват от конфедерацията.

В декларацията си КТ „Подкрепа“ констатира, че сме изправени пред опасност от затваряне на производства, нарастване на безработицата, а хората очакват приближаващата се зима със засилваща се тревога.

Промени, които федерацията очаква, са секторите здравеопазване и образование да функционират на разходно-покривен принцип.

КТ „Подкрепа“ настоява за генерални реформи в Националния план за възстановяване и устойчивост, които да предотвратят опасността българските граждани да бъдат лишени от достатъчно и достъпно електричество. На първо място, категорично настояваме да отпадне ангажиментът за намаляване на въглеродните емисии от производството на електроенергия с 40%, вземайки изходните нива от 2019 г., посочват от организацията. Друго искане е либерализацията на енергийния пазар да бъде отменена, а също така да бъдат гарантирани количествата електроенергия на регулирани цени за българския пазар и само остатъкът да се търгува на борсата, където от него имат възможност да купуват и чужди компании.

Зелената сделка на Европейския съюз ни принуждава да затваряме енергийни мощности, за които не съществува реална алтернатива, а без електроенергия на достъпна цена рухват всички системи, ще затворят предприятия, ще се увеличат безработицата и бедността, смятат от „Подкрепа“.

КТ „Подкрепа“ от години настоява за ре-реформиране на данъците, приходите от които предопределят преразпределителната роля на държавата, напомнят от конфедерацията. Според синдикалната организация трябва да се върне прилагането на необлагаем минимум, както и размерът на максималния осигурителен доход да стане поне 10 пъти минималната работна заплата. Осигуряването в частни пенсионни дружества следва да е доброволно, не задължително.

КТ „Подкрепа“ настоява договарянето на работното място да бъде насърчено, като достъп до участие в обществени поръчки да имат само компании, в които работодателят е сключил колективен трудов договор с работниците и служителите си.

Колективният трудов договор (КТД) има за цел да постигне по-благоприятни условия в областта на трудовите, осигурителните, социалните клаузи, утвърдени със закон или подзаконов акт, се посочва в информация на сайта на федерацията. КТД всъщност е еманацията на усилията в социалния диалог в частност колективното трудово договаряне. Той е документ, скрепен с подписите на всички участници в социалния диалог.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Ха ха

преди 1 година

Джендьрите роптаят , че се вьвеждат правила и закони като в нормалните дьржави

fallback