Снимка: БГНЕС
fallback

Ситуацията с престъпността е сериозна по места, нивата на престъпност растат към нива от 90-те години. Част от причините са обективни икономически, социални, заяви главният прокурор Иван Гешев на откриването на Общото събрание на административните ръководители на прокуратури.

"Надявам се българската политическа класа да свали розовите очила и да види това, което виждат българските граждани – този бум на престъпността. В голямата си част този бум се дължи на съзнателни (надявам се да не е така) политически действия за възпрепятстване на търсенето на наказателна отговорност от лица, за които се предполага, че са извършили сериозни престъпления", каза още Гешев.

Според него липсва държавна политика, която да бъде ефектива срещу войната по пътищата.

"След разпоредена проверка на ВАП, след катастрофата на АМ "Струма", за състоянието на пътната мрежа, констатацията е, че няма магистрала или първокласен път, който да няма огромни проблеми", допълни главният прокурор.

Той засегна и работата с МВР.

"Обективен фактор е, че МВР е в сложна ситуация.  А ние с МВР сме скачени съдове - ако те не разкрият престъпление, съответно да ни подадат информация, няма как да се развива наказателното производство. И тъй като всички са много щастливи от закриването на Специализираната прокуратура, в последните 4-5 месеца някой да е чул за "реализирана", ако използвам полицейския термин, организирана престъпна група за наркотици? Няма такива случаи. Трябва да направим всичко възможно в рамките на собствените си правомощия, да минимизираме щетите за българските граждани. А тези щети са ръст на престъпността", каза Иван Гешев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 1 година

шрек да се оплаче на главният прокурор

18

Мутрьо говори

преди 1 година

за престъпност... Е, нЕма такава държава!

17

Анонимен

преди 1 година

А ,,чекмиджан" кога е коментира.Там не се пипа....Онуй срамно , лежащо туловище не се коментира.Там нема престъпление.Нема нищо подозрително Снимките са правени от извънземни ,,Матю хартия" фърчащи с дрон.А те не попадат под ударите на българското законодателство , щото не са българи

fallback