Снимка: БГНЕС

Търговците на цветя негодуват срещу благотворителната инициатива на редица училища и детски градини, в която призовават родители и ученици да не купуват букети, а парите за цветя да дарят в помощ на пострадалите села в Карловско след наводнението там.

Има ли отлив от покупките на цветя за 15 септември и как браншът приема призивите за дарения вместо букети?

Призивите за благотворителност, вместо цветя за 15 септември не се приемат от всички колеги, категорична е цветарката Славка Василева, която има 17-годишен стаж зад гърба си.

Още по темата
"Подаряването на цветя не е само една търговия, едно забогатяване за цветарите. Това си има и възпитателен момент. Детето се учи да уважава и да подарява радост и уважение. От там нататък това е и наша работа, наша прехрана.", заяви тя пред БНР.

По думите й се усеща ефектът от призивите за отказ от цветя, най-вече като настроение у хората, което се създава.

За първия учебен ден във Варна се купуват предимно по-бюджетни букети, на суми от 5 до 10 лв. Слънчогледите и розите са най-предпочитани.

Повечето родители са категорични, че ще спазят традицията и ще изпратят децата си днес с цвете на училище. А съпричастността към пострадалите от наводнението в Карловско е нещо съвсем различно, което не бива да се обвързва с лишаването от знак на признателност и уважение към учителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase