Снимка: БГНЕС

На фона на фермерските протестни шествия в 15 областни града днес, от Националната асоциация на зърнопроизводителите предупредиха, че българските зърнопроизводители са изправени пред реална заплаха от масови фалити в сектора.

Още по темата
Причината за протеста на родните производители е липсата на защита на българското зърнопроизводство и потребителите във връзка със засиления внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна.

От асоциацията посочват, че в следствие на приемането на 24 май 2022 година на Регламента за временна легализация на търговията с Украйна вносът на зърнени и маслодайни култури е в невиждани до момента за страната обеми.

Вносът обаче не бил с цел директно преминаване през територията на страната и достигане до нуждаещи се трети страни, а напротив – украинските продукти са реализирани на българския пазар.

Внесените от Украйна слънчоглед, пшеница, ечемик и царевица са изкупувани от български преработватели и търговци на непазарни цени, които са далеч под себестойността на българската зърнена и маслодайна продукция, посочват от земеделците.

Според тях в разгара на жътва на местният пазар на зърнени и маслодайни култури се задоволява от украинското зърно, сривайки по този начин пазара на българското зърно.

Както по отношение на изкупни цени, така и по отношение на търсените обеми в момента липсва всякаква пазарна активност от страна на търговците за закупуване на български зърнени и маслодайни култури и българските производители не намират възможност за реализация на продукцията си, настояват те.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase