Снимка: БГНЕС

При възникване на каквато и да е опасна ситуация най-важно е човек да остане спокоен, съветва Калоян Дончев, началник на сектор пожарогасителна и спасителна дейност в Четвърта районна служба на столичната пожарна.
Той обясни на децата, който посетиха службата днес, как се гаси пожар, какво е топлозащитно облекло, как се управлява пожарен автомобил и какво има в него.

Паниката е най-вредното нещо, обясни Дончев.

За самите огнеборци най-голямото предизвикателство е да запазят самообладание. Трудно е, когато виждаш пострадали хора, да действаш хладнокръвно, каза Дончев, цитиран от БТА.

Препоръката на огнеборците при възникване на пожар е гражданите да напуснат горящото помещение и да се обадят на 112.

Демонстрациите за деца са част от Седмицата на пожарната безопасност. През цялата седмица ще имаме отворени врати и всички са добре дошли в пожарната, не само днес, а и през цялата година, каза Данчев.

По думите му подобни демонстрации са много полезни за подрастващите. Нашите колеги от Държавния пожарен контрол и превантивна дейност имат часове в училищата, има отбори "млад огнеборец", които тренират пожароприложен спорт в детския му вариант, разказа Дончев.
Празникът на огнеборците е утре - 14 септември.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase