Снимка: БЛС

55% от лекарите у нас са били жертва на агресия, като всеки втори медик е бил жертва на вербална агресия по време на работа. За сравнение, всички останали професии са се сблъсквали с агресията в много по-малки мащаби - 17%. Това заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по време на 11-тия Конгрес на Югоизточно-Европейския Медицински Форум, цитирайки проучване, направено за БЛС. И добави, че за упражнена физическа агресия срещу тях споделят 7 на сто от лекарите, като за останалите професии този процент е два пъти по-малък – 3%.  

„Реалните случаи обаче са в пъти повече“, коментира д-р Иван Маджаров.  

Председателят на БЛС изнесе данни от проучване на съсловната организация, според което 53% от лекарите в Италия са били жертва на насилие. Оказва се, че ситуацията в близката до нас Турция обаче е много по-сериозна, там почти 90% от заетите в здравния сектор са били жертва на насилие поне един път през кариерата си.  

Д-р Маджаров коментира, че агресивното поведение се генерира основно от: загриженост за здравословното състояние, дългото чакане, усещането за лошо качество на получените грижи и произтичащото от това неудовлетворение от отношението на медицинския персонал

“Физическата и вербалната агресия срещу заетите в здравния сектор не само, че поставя в риск живота и здравето на медиците, има отрицателно въздействие върху психологическото и физическото им благосъстояние, но и сериозно засяга и мотивацията им за работа. В резултат на това насилието неминуемо компрометира качеството на грижите и излага на риск предоставянето на здравна помощ на пациентите”, категоричен е д-р Маджаров.  

Според председателя на БЛС преодоляването на проблема с насилието над лекари минава през подготовка на медиците за поведение при рискова ситуации.

Нужно е да се повиши авторитета на съсловието сред обществото чрез въвеждане на допълнителни часове в училище; разпространението на информация относно значението на уважението към здравните и социално-здравните специалисти; определяне на Национален ден за образование и превенция срещу насилието над здравни и социално-здравни специалисти.

И не на последно място - справедливите и бързи наказания и постоянното усъвършенстване на правната рамка, която да не създава усещане за безнаказаност у извършителите. По данни на Прокуратурата на Р България през 2017 г., регистрираните случаи на агресия у нас са близо 40, а през 2018 г. намаляват на 26. В следващите 2-3 години регистрираните нападения са на половина.  

По данни на Прокуратурата до месец юли тази година производства за нанесени телесни повреди на медицински специалисти са образувани срещу 8 лица, а осъдените са 5.  

Като в посочената статистика не влиза един от последните фрапиращи, случай от това лято, когато мъж и жена нападнаха и душиха младата лекарка Айлин Ахмед в Центъра за спешна помощ в Шумен. След намесата на БЛС и благодарение на бързата реакция на Прокуратурата нападателите получиха максималната присъда, която предвижда законодателството. Майката е осъдена на 1 година лишаване от свобода с тригодишен срок на изпитание, а бащата - на 6 месеца също с тригодишен срок на изпитание.  

 

Коментари Напиши коментар

55

от 55 емигрант

преди 4 месеца

Ами като не вярвате на истината и пишете минуси сте обречени на дереджето в което сте изпаднали-БЕДНОСТ и МИЗЕРИЯ!Имам за сега три минуса,значи не вярват баLъците,че са баLъци!Ами да ви вземат парите по няколко пъти,заслужавате си да ви обират и да помагате с безхаберието си на богатите лекари да забогатяват още повече,не стига,че лесно ви обработват главите с обещания и измамни схеми,ами и някой като ви каже истината не вярвате,как му викате на това там в тази кошара-ПРОСТОТИЯ или ГЬОНСУРАТЛЪК?

54

до 57

преди 4 месеца

Във всяка държава здр.осигуровка е % от заплатата как смяташ, колко трябва да бъде, след като западните заплати са в пъти по-високи от тези в България, когато сравняваш здр.осигуровка сравни и заплатите, защото така представено от теб е страшно за простолюдието което веднага обръща еврото в лева и си казва както и ти, бреййй много е висока вноската ! Казах не само "Б", казах ти цялата азбука, защото ти си манипулатор или непрокопсаник, защото съотношението е важното, а не евро ли е лев ли е !

53

taschunka witko

преди 4 месеца

Тия некъдърни доктори пък какво искат?Всички трябва да се командироват на държавна работа без частна практика и да си спазват хипократовата клетва.Съгласно Конституцията здравеопазването в България е безплатно а те станаха бизнесмени.