Снимка: БГНЕС
fallback

Даването на един ден платен отпуск за профилактични прегледи ще има позитивен ефект, тъй като ще доведе до ранна диагностика на заболяванията, което ще носи повече ползи за системата в бъдеще. Ще намалеят разходите за лечение на усложнени състояния.

Това заяви по БНР здравният икономист от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) Аркади Шарков. Идеята бе оповестена от директора на НЗОК проф. Петко Салчев.

Шарков е убеден, че полза ще имат и работодателите, защото може да има възвръщаемост, като намали дните в болничен на служителите.

За всеки един от елементите на базовата профилактика е нужен средно между половин и един ден. На хората им се налага да използват част от отпуска си, за да направят профилактични прегледи. По-добре това да бъде ясно регламентирано в закона със съответна оценка на въздействието, коментира той.

Oще по темата
Това е въпрос на договорка между НОИ, НЗОК, здравното министерство и работодателите, уточни експертът. По думите му трябва да се разработят различни варианти, като се изчисли разходът за този ден.

Негативният стимул за българина не работи, настройва го срещу системата – така здравният икономист коментира въвеждането на евентуални санкции за лицата, които не се подлагат на профилактични прегледи.

Затова по думите му трябва да се заложи на позитивния – "имаш възможност, платен ти е този ден отпуск, в който ще отидеш и ще извършиш тези профилактични прегледи".

Алтернатива е и профилактичните прегледи да се извършват на работното място, допълни Аркади Шарков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 1 година

Горкото Шаркьовче, добре се понаяде с Радьо-мадурковските машинки миналата година, сега си има "работа" по софтуеъра на поредните мадурко-"избори". Първо, и *** не е наясно кого да си заплюе този път, и второ - когото и до си заплюе, МОндрьо пак ще го сатанизира, за да се изпъчи пред трите си кръвожадни простакеси (Деса, ИдЙотова и КупНинова) и националните "чили-визИ." Ама голям г...з си е Шаркьо, нали?

9

Анонимен

преди 1 година

В държавния сектор спазват кодекса на труда, за разлика от мутpите в частния сектор и робите им.

8

Albi

преди 1 година

До 4 Вие в градините внимавайте да не се преработите. 5-6часа на ден много е. И 60 дена отпуска на година, може да ревнете за още.А до 5 В държавния сектор ви знаем че само на болнични карате. Болничен, отпуска, болничен, отпуска и хайде дошло време за пенсия.

fallback