Снимка: БГНЕС
fallback

Как българката Ружа Игнатова, която от 2017 г. е обявена за международно издирване, успя да задигне 4 млрд. долара от лековерни инвеститори в схема за криптовалути. На това е посветен епизод от подкаста на ФБР, в който се разказва за престъпленията на десетте най-издирвани от американското правосъдие престъпници.

Българката Ружа Игнатова влезе в топ 10 на най-издирваните от ФБР тази година и е едва 11-та жена в този списък от създаването му през 1950 г.

Историята на Ружа Игнатова разказва Моника Гроувър от публичния офис на ФБР.

Разказът в подкаста започва със запис на Ружа Игнатова, в който тя обяснява предимствата на своята схема OneCoin пред останалите криптовалути. Записът на Игнатова е от 2016 г., предаде bTV.

Ружа Игнатова стана известна като криптокралицата, припомня след това Моника Гроувър. Нейната компания стана известна като "Убиеца на Биткойн", но вместо да промени света всъщност ограби инвеститорите си с милиарди долари, препомня още агентката.  Обявата, с която ФБР издирва д-р Ружа.

Схемата започва около 2014 г., когато Ружа Игнатова основава OneCoin в България. Като от самото начало компанията действа като пирамида.

Игнатова е използвала редица разнообразни тактики, за да привлича лековерни инвеститори. Като начало тя се прицелвала в хора, които не разбират напълно как функционират криптовалутите и не могат да разберат, че схемата на Ружа Игнатова използва терминологията им, но не и истинските схеми за копаене на криптовалути.

OneCoin представя пред инвеститорите си частна, централизирана верига, а не публичните блокчейн технологии, които ползват останалите валути. По този начин реално инвеститорите не могат да следят и контролират развитието на криптовалутата на д-р Ружа, която вместо да пусне OneCoin на пазара сама определя стойността й. Така се предполага, че тя успява да привлече около 2 милиона инвеститори, или поне така твърди в запис, който ФБР публикува в подкаста си.

Резултатът от схемата на Игнатова е, че инвеститорите губят еквивалента на 4 милиарда долара, припомня Гроувър.

ФБР е установило, че след 2017 г., когато схемата е разбита, Игнатова е пътувала от София до Атина и оттогава не е виждана. Бягството е станало на 25 октомври и оттогава българката не е виждана.

Игнатова говори английски, немски и български, вероятно пътува с фалшиви документи и разчита на връзки и познанства в България, Германия, Русия, Гърция и Обединените арабски емирства, разказва агентката на ФБР.

Подкастът завършва с призив всяка възможна информация за Игнатова да бъде предавана на ФБР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Шиши

преди 1 година

Аматьорка! Не е прибрала и наполовина на КТБ...

42

До случайна прилика

преди 1 година

Едва ли е случайна !

41

Анонимен

преди 1 година

В Атина все стават някакви отвличания. Скоро пак имаше опит са отвличане на Българка от Русе. Може да са я вземали с барабар с парите да е рубиня на някой арабин или да са я пласирали за друга професия... такива никога не ги намират ако ще и ЦРУ да е. Явно в колибите на някой талибанин като иде за робиня, дори и ФБР не може да я намери там.

fallback